Danas počinje šest jesenjih seminara. Namenjeni su tzv. starim polaznicima koji jednu ili više godina pohađaju određeni program i koji su ovog leta radili samostalne naučnoistraživačke projekte.
Biomedicina
Učesnici jesenjeg seminara biomedicine su polaznici koji su učestvovali na letnjem kampu i radili istraživački projekat. Zadatak im je da, tokom seminara završe izveštaje o urađenim istraživanjima i rade na izradi njegove konačne verzije. U skladu s tim polaznici su dobili zadatak da odaberu i prezentuju naučne radove kako bi se upoznali sa strukturom naučnog članka.
Predavanja koja su predviđena za ovaj seminar će biti iz oblasti neuronauka i imunologije.
Primenjena fizika i elektronika
Cilj jesenjeg seminara primenjene fizike i elektronike je obrada rezultata i izrada konačne verzije letošnjeg istraživačkog projekta. Biće i interesantnih predavanja kao Fuzija signala GPS satelita pri lokalizacija, Mašinsko učenje u digitalnoj obradi slike i priča o petničkom klasteru i tome kako se on može upotrebiti pri radu na projektima. Sa polaznicima će se razgovarati i o idejama i predlozima projekata za narednu godinu.
Astronomija
Tema seminara astronomije je Dinamika Sunčevog sistema, pa će pa će polaznici slušati predavanja o formiranju planetarnih sistema, Saturnovih satelita i Meseca, kao i o dinamici asteroidnih familija. Predavači dolaze sa Matematičkog fakulteta i Astronomske opservatorije u Beogradu, Departmana za fiziku PMF u Novom Sadu i Instituta u Mauntin Vjuu u Kaliforniji (SAD).
Deo vremena polaznici će raditi na završetku svojih letnjih projekata i u tom cilju biće održana i predavanja o pisanju izveštaja, grafičkom predstavljanju rezultata i prezentovanju istraživačkog projekta.
Istorija
Ovogodišnji završni seminar istorije koncipiran je tako da polaznici dođu u dodir sa teorijom istorijske nauke s ciljem da se podstaknu na razmišljanja o metodološkim pitanjima i o različitim pristupima koje istorijska nauka može imati. Nastava će biti organizovana u dva bloka.
Prvi će polaznicima srenuti pažnju na delo nemačkog istoričara Jerna Rizena. Uvodno predavanje o njemu će održati dr Mihael Antolović sa Pedagoškog fakulteta u Somboru, koji će moderirati i potonje radionice – analizu Rizenovih teorijskih tekstova o istorijskoj naraciji i o interkulturalizmu.
Tema drugog nastavnog bloka biće istorijska sociologija. U fokusu će biti problematika modernizacije i društvenih promena, kao i teorijski koncept „virtuelne istorije“. Za ovaj nastavni blok biće zaduženi dr Pavle Milenković i dr Aleksej Kišjuhas, profesori sa Odseka za sociologiju Filozofskog fakulteta u Novom Sadu.
Matematika
Jesenji seminar matematike biće posvećen završetku pisanja izveštaja o projektima koje su matematičari radili tokom leta. S tim uvezi, u okviru seminara matematike, biće održana i mini konferencija, kako bi se polaznici oprobali u prezentovanju svojih istraživanja široj (i nematematičkoj) publici.
Seminar matematike nastavlja praksu da na seminare dovodi predavače koji do sada nisu imali prilikuda rade sa petničkim polaznicima. Na ovom seminaru to će biti dr Bojan Bašić sa prirodno-matematičkog fakilteta u  Novom Sadu.
Arheologija
Tema jesenjeg seminara arheologije je Arheološko-istorijska slika Rudničke oblasti. Tokom seminara biće realizovano nekoliko zanimljivih predavanja čiji je cilj da polaznike upoznaju sa istorijskom slikom rudničkog kraja tokom srednjeg veka sa posebnim akcentom na arheološka istraživanja koja se intenzivno sprovode na ovom prostoru poslednjih decenija. Učesnici seminara će imati priliku da prošire svoja saznanja o životu srednjovekovnog čoveka na ovom prostoru, arhitekturi, načinima sahranjivanja, mestu i značaju rudničke oblasti u srednjovekovnoj Srbiji.
Pošto su u pitanju polaznici koji su na letnjim kampovima radili istraživačke projekte, deo vremena će biti posvećen finalizaciji tih radova i njihovoj pripremi za učešće na Konferenciji radova polaznika koja će se, krajem novembra meseca, održati u Istraživačkoj stanici Petnica.

Prikaži još ovjava iz Grad

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

POTREBNA RADNICA U PRODAVNICI MEŠOVITE ROBE 063/ 78 639

Potrebna radnica u prodavnici prehrambene robe. 063/78-51-639 …