Kulturno-duhovno veče i predstavljanje knjige „U sretanje Svetom Nektariju Eginskom čudotvorcu“, autora protojereja-stavrofora  Nenada Andrića održano je u sali Skupštine grada gde se okupilo više od 180 naših sugrađana.
Kulturno-duhovno veče organizovano je po blagoslovu Njegovog Preosveštenstva Episkopa valjevskog Milutina, a u čast 170 godina od rođenja Svetog Nektarija Eginskog.
O delu „U sretanje Svetom Nektariju Eginskom čudotvorcu“ besedili su  autor knjige protojerej-stavrofor Nenad Andrić, đakon Dušan Novaković, voditelj radija „Istočnik“ Eparhije valjevske, Natalija Kovačević, ikonopisac i ktitor Hrama Svetog Nekatrija u Valjevu, kao i mr srpske književnosti, Daren Milivojević.
Knjiga „U sretanje Svetom Nektariju Eginskom čudotvorcu“ našla je put do vernog naroda i otvorila puteve ka velikom Božjem ugodniku. U ovom delu je sabrano čudesno žitije svetitelja, kao i svedočanstva brojnih molitvenika, kojima je molitveno zastupništvo Svetog Nektarija podarilo isceljenje od najtežih telesnih i duševnih bolesti, kao i potomstvo bezdetnim parovima.
„Slava Bogu na svemu i Presvetoj da su nas blagoslovili danas da sabrani oko naših Episkopa Milutina i Siluana sa sveštenstvom i monaštvom proslavljamo najpre molitveno na sv. Liturgiji 170 godina od rođenja dečaka Anastasija, svima poznatog Svetog Nektarija Eginskog i to baš u novosagrađenom hramu prvom u Srbiji posvećenom sv. Nektariju.  Sada duhovno nastavljamo slavlje ovde u ovom gradskom domu sa željom da nas sve Gospod blagoslovi, da sledimo put Svetih otaca. Mislim da su to blagoslovi nama Srbima u ovom kraju najpre Svetog Vladike Nikolaj i Prepodobnog Ave Justina. Da ih sledujemo u ljubavi ka Bogu i bližnjima, da sledujemo u jevanđeljskom životu, postu, molitvi, pokajanju, ispovesti, pričešću…odlazak na Liturgiju i molitveno učešće na njoj i primanje svetog pričešća jeste glavno za čoveka, jer tako smo u jedinstvu sa Gospodom”, rekao je u svojoj besedi između ostalog autor knjige prota Nenad Andrić.
„Moje prvo sretanje sa likom Sv.Nektarija i čudima Božjim kroz mošti sv.Nektarija veže me za manastir Ćelije. Upravo u manastiru Ćelijama gde sam video prvo čudesno isceljenje od Sv.Nektarija, Sveti Ava Justin zapisao je proročke reči 70- tih godina prošlog veka… koje vidimo da se ispunjavaju u naše dane, pred našim očima: „ I zaista, veliko je to čudo da u ovom našem veku neverja i maloverja, postane povod tolikih duhovnih zbivanja i kretanja ovaj od mnogih prezreni i do same smrti ponižavani Arhijerej i Svetitelj Hristov Nektarije. Ma gde ga verni prizivali i prizivaju u molitvama sa verom, stizao je on i stiže uvek.“ I eto svedoci smo da i ovde u Valjevu projavljena je volja i želja za molitvenim zastupništvom Sv.Nektarija i odjednom blagoslovi…dosta Valjevaca je posetilo Eginu, pa starca Nektarija, hram se podiže Svecu, zatim dosta isceljenja iz dan u dan se dešava, blagoslovi za bezdetne supružnike…i što je veoma bitno kroz čuda sv.Nektarija prilazimo u sretanje Darodavcu Gospodu našem Isusu Hristu…jer bez Gospoda ne bi bilo ni jednog čuda. Zato Ava Justin Sveti i piše u Žitijama Svetih za dan 9. novembar po crkvenom kalendaru ili po novom kalendaru 22. novembar i naglašava da je Sv.Nektarije poslan od Boga Boga zato da isceljuje i dve najteže i najraširenije bolesti našeg vremena: zlu bolest raka i bolest đavoimanosti, i uopšte nervna i duševna oboljenja”, rekao je prota Nenad.
Ovom prilikom protojerej-stavrofor Nenad Andrić darivao je ikone Sv. Nektarija pomoćniku gradonačelnika Miroslavu Pimiću i odborniku u Skupštini grada Milanu Gajiću, koji su ove darove primili u ime Grada i gradonačelnika dr Slobodana Gvozdenovića.
Kulturno-duhovno veče i predstavljanje knjige „U sretanje Svetom Nektariju Eginskom čudotvorcu“, organizovali su grad Valjevo i Eparhija valjevska, na inicijativu odbornika u Skupštini grada Milana Gajića. Događaju su prisustvovali sveštenstvo Eparhije valjevske, monaštvo, odbornici u Skupštini grada, pomoćnici gradonačelnika, direktori javnih preduzeća i ustanova i brojni građani.
„Da smo svi jednaki i složni i da tako proslavljamo Boga“, poručio je protojerej-stavrofor Nenad Andrić na kraju ove svečanosti.

Prikaži još ovjava iz Grad

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

Diplomirani elektroinženjer automatike

Preduzeću Enel doo Valjevo potreban: Diplomirani elektroinženjer automatike – sa ili…