Na jučerašnjoj konferenciji za novinare zamenik gradonačelnika mr Dragan Jeremić je govorio o povodu  nedavne posete nemačkom gradu Fafenhofenu.
„Bitno je istaći da grad Fafenhofen nema nijedno potpisano partnerstvo u Evropi, tako da smo mi prvi grad koji je ušao u tu priču, a kod njih je vrlo kompleksno usvajanje partnerstva, jer postoje brojne provere i vrlo je komplikovana procedura. Kad se s njima potpiše partnerstvo to je jedan korak više i omogućava niz pogodnosti u smislu učestvovanja u Evropskim fondovima. Sada se krenulo nekim normalnim redosledom i sva tri gradonačelnika Fafenhofena su se složila u tome. Saradnja će biti uspostavljena u raznim oblastima, a posebno u oblasti infrastrukture i poljoprivrede. Posebno nas je interesovala poljoprivreda i uputićemo dopis prema „Hipu“ najvećoj kompaniji za proizvodnju dečje hrane. Posebno važna tema je i proizvodnja organske hrane,  jer je Srbija u tom delu vrlo perspektivna ali i neiskorišćena. Obišli smo nekoliko njihovih domaćinstava i dogovorili da neke njihove metode primenimo ovde kod nas, jer kad je reč o njihovim domaćinstvima, oni su mnogo iznad nas“, rekao je zamenik Jeremić. Jeremić je dalje naglasio da je fascinantno kako njihovi stručnjaci uređuju oblast zelene površine i saobraćaja i istakao da su oni vrlo praktični i pragmatični. Stručnjaci iz Nemačke koji se bave održavanjem zelenih površina u narednom periodu posetiće Valjevo. Dogovoreno je da buduća saradnja  u oblasti kulture i sporta bude intenzivirana.
Na konferenciji su o nedavnoj poseti Bonu u Nemačkoj, govorili i pomoćnik gradonačelnika Miroslav Pimić i načelnica Odeljenja za lokalni razoj, privredu i komunalne poslove Tijana Todorović. Oni su istakli da će projekat iz oblasti ekologije, za koji će grad Valjevo dobiti sredstav u iznosu od 5000 evra od Ministarstva za privrednu saranju i razvoj Savezne Republike Nemačke, biti vezan za ozelenjavanje urbanih površina. Isti iznos sredstava za ovaj projekat dobiće i partnerski grad Fafenhofen. Grad Valjevo će sledeće godine konkurisati sa projektima za sredstva iz ovog fonda u skladu sa dokumentom Agende 2030 Ujedinjenih nacija. Jedan od projekata odnosiće se i na dalji razvoj Centra za vantelesnu oplodnju.

Prikaži još ovjava iz Grad

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

POTREBNA RADNICA U PRODAVNICI MEŠOVITE ROBE 063/ 78 639

Potrebna radnica u prodavnici prehrambene robe. 063/78-51-639 …