Ministarstvo za privrednu saradnju i razvoj Savezne Republike Nemačke odobriće gradu Valjevu sredstva u iznosu od 5000 evra i isto toliko partnerskom nemačkom gradu Fafenhofen za realizaciju projekta iz oblasti ekologije, a naredne godine Grad Valjevo može očekivati podršku i za realizaciju drugih projekata, rečeno je nakon konferencije gradova Jugoistočne Evrope koja je održana protekle sedmice u Bonu u Nemačkoj. Na konferenciji, koja je održana u okviru projekta „Partnerstvo održivog razvoja jedinica lokalne samouprave“, učestvovali su pomoćnik gradonačelnika grada Valjeva Miroslav Pimić i načelnica Odeljenja za lokalni razvoj, privredu i komunalne poslove Tijana Todorović.
Projekat iz oblasti ekologije, za koji će biti odobrena sredstva gradu Valjevu, biće vezan za ozelenjavanje urbanih površina. „Moramo poštovati obrazac saradnje partnerskih gradova. Valjevu je partnerski grad Fafenhofen, koji ima ogroman problem sa urbanim zelenilom. Partnerski gradovi sa nemačke strane dobijaju kroz ovaj projekat identična finansijska sredstva za rešavanje svojih lokalnih problema. S obzirom na to da nam je partnerski grad Fafenhofen, automatski nam je omogućeno da dobijemo sredstva za projekat, s tim što se projekat mora ticati rešavanja problema sa kojima se oba partnerska grada suočavaju“, rekla je Tijana Todorović nakon konferencije.
„Projekti sa kojima ćemo konkurisati sledeće godine i za koje očekujemo da ćemo dobiti sredstva od Nemačke, moraju se takođe ticati tema koje su precizirane dokumentom Agende 2030 Ujedinjenih nacija. Kako se tačka 3.7 Agende, između ostalog odnosi na obezbeđenje pristupa uslugama koje se odnose na planiranje porodice, naš plan je da konkurišemo sa projektom koji će da pomogne daljem radu i razvoju našeg Centra za vantelesnu oplodnju, koji sa minimalnim sredstvima, zahvaljujući stručnosti i entuzijazmu nekolicine zaposlenih, ostvaruju fantastične rezultate“, rekao je pomoćnik Pimić.
Boravak i putne troškove delegacije grada Valjeva finansiralo je Ministarstvo za privrednu saradnju i razvoj Savezne Republike Nemačke. Osim predstavnika grada Valjeva, na konferenciji su od srpskih gradova učestvovali, predstavnici Beograda, Kragujevca, Rume i Subotice, kao i predstavnici Stalne konferencije gradova i opština.

Prikaži još ovjava iz Grad

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

Diplomirani elektroinženjer automatike

Preduzeću Enel doo Valjevo potreban: Diplomirani elektroinženjer automatike – sa ili…