Od 22. do 28. septembra, u produkciji Gradskog pozorišta “Abrašević”, biće održan jedanaesti po redu “Abro fest”.  Na današnjoj konferenciji za novinare najavljena su četiri nova pozorišna ostvarenja.
“Abro fest” u četvrtak , 22. septembra otvara premijera socijalne drame čuvenog pisca Artura Milera “Smrt trgovačkog putnika” u režiji Miroslava Trifunovića. U ovoj predstavi igraju : Katarina Vićentijević, Branko Antonić, Miloš Lalović, Uglješa Spasojević, Ljubivoje Bube Marković, Goranka Kalember Lučić i Božidar Milić.
Višegodišnja kreativna saradnja sa beogradskim Fakultetom dramskih umetnosti biće nastavljena u petak, 23. septembra predstavom Aleksandra Galina “Audicija”. Ova tragikomedija savremenog ruskog autora, koju izvodi desetak mladih i talentovanih akademaca, učestvovala je na ovogodišnjem “Sterijinom pozorju”.
Premijera predstave “Kus petlić” po tekstu Ace Popovića biće odigrana u ponedeljak, 26. septembra. U ovoj farsi sjajnog srpskog pisca igraju : Marijana Andrić, Stefan Trifunović, Katarina Korša, Nikola Jezdić, Nikola Ilić i Bogdan Trifunović. režija je kolektivna, a scenografiju i kostimografiju, kao i  za premijeru predstave “Smrt trgovačkog putnika”, potpisuju Dušan Arsenić i Branka Šišinački Obradović.
U sredu, 28. septembra Festival “zatvara” drama Gorana Stefanovskog  “Černodrinski se vraća kući” u izvođenju studenata završne godine glume na Akademiji umetnosti u Novom Sadu. Režija : prof. Ljuboslav Majera.
Grad Valjevo je od ove godine „Abro fest“ uvrstio u stalne gradske manifestacije i izdvojio 500.000 dinara za realizaciju festivala. Time je veoma zadovoljan Dejan Bogojević, član Gradskog veća zadužen za kulturu, koji je pozvao Valjevce da u što većem broju isprate ovaj estival.
„Verujem da je iza nas vreme kada je „Abro fest“ prekidan i kada nije mogao da bude održan. Verujem da ćemo iduće godine obezbediti još veća sredstva za održavanje ovog festivala. Treba podržavati sve ono što rade umetnici u našem gradu. Prioritet treba da imaju ovako kvalitetni programi“, rekao je Dejan Bogojević.
Reditelj Miroslav Trifunović, koji je i umetnički direktor Festivala, zahvalio se gradu Valjevu što je napravio korak i ovaj festival preveo iz konkursne, projektne forme u formu stalne gradske manifestacije, koja omogućava stabilnost.
„Obraćam se onim ljudima koji znaju koliko znači doći na valjevsku predstavu, na valjevski festival, na valjevsku produkciju za opstanak identiteta grada, kulture i života. Ovo je odbrana sopstvenog grada i kulturnog identiteta sopstvenog grada, kada podržavate nešto što se u vašem gradu proizvodi. To je autentičnost grada i ne može se porediti ni sa čim što se dovodi u grad. Zamislite koliko bi nam bilo lakše, kada bi ovaj novac koji smo dobili, podelili na četiri predstave. Mi bismo danas uživali čekajući da nam gosti dođu, umesto što smo se dva meseca borili za svaki minut proba i element dekora. Još uvek verujem da Valjevo ima ljude koji prepoznaju trud i napor. Valjevo ima kulturne zaljubljenike, koji će od četvrtka biti zajedno sa nama i odbraniti Festival i na taj način označiti početak pozorišne sezone u Valjevu. Ovo je jedan mali, valjevski BITEF, koji najavljuje početak, nadam se, uspešne pozorišne sezone“, rekao je Miroslav Trifunović.
On je naglasio da u predstavama učestvuje i deset Valjevaca koji rade u eminentnim beogradskim kućama, od kojih je četvoro završilo Fakultet dramskih umetnosti u Beogradu, a šestoro Akademiju umetnosti u Novom Sadu. „U glumačkom ansamblu su i već dobro poznati valjevski glumci Branko Antonić, Goranka Kalember Lučić i Ljubivoje Bube Marković, od kojih mladi glumci mogu mnogo da nauče“, rekao je Miroslav Trifunović.
Branko Antonić, producent „Abro festa“ i glumac, je naglasio da je ovo festival koji se bazira na entuzijazmu:
„Cela pozorišna ekipa voli, najpre, pozorišnu umetnost, „Abrašević“, ovu scenu, ovaj grad i zbog toga opstaje festival. Ipak, entuzijazam nije beskrajna kategorija i ukoliko se ne učvrsti festival narednih godina i ukoliko ne bude imao sve veću podršku, doći će do njegovog urušavanja, što niko od nas ne želi. Mislim da će publika biti zadovoljna. Festivala ne bi bilo bez našeg generalnog sponzora, a to je „Valjevska pivara. Pomogle su nam i firme „Bosis“, „Europrom“, „Dunav osiguranje“, „Moler“, „restoran „Kraljević Marko“ itd.
„Ovo je pokazna vežba da Valjevo može da ima stalno pozorište sa stalnim repertoarom, koje bi radilo po projektu, kao „Abro fest“. Moguće je imati profesionalnu scenu, ne profesionalno pozorište koje je veoma skupo“, zaključio je Branko Antonić.
Karte su u prodaji od 20. septembra na biletarnici Centra za kulturu. Cena pojedinačne ulaznice je 250 dinara, a kompet ulaznica  (sve četiri predstave)  košta 700 dinara.

Prikaži još ovjava iz Grad

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

POTREBNA RADNICA U PRODAVNICI MEŠOVITE ROBE 063/ 78 639

Potrebna radnica u prodavnici prehrambene robe. 063/78-51-639 …