Inhibicija amilaze
Dragica Kalaba, maturant Medicinske škole u Novom Sadu na letnjem kampu biomedicine u Istraživačkoj stanici Petnica istražuje Uticaj geraniala i geraniola na inhibiciju alfa-amilaze.
U ljudskom organizmu postoje dve amilaze koje su veoma slične, pljuvačna i pankreasna. Dragica za rad koristi amilazu koju je izolovala iz pljuvačke. Ona je pronašla rad u kome je ispitan uticaj geraniala na inhibiciju amilaze. Želela je da proveri te rezultate, ali sa drugačijim koncentracijama geraniala. U ispitivanje je uključila i geraniol, koji je funkcionalni izomer geraniala (imaju istu strukturu, ali različitu funkcionalnu grupu). Dobijeni rezultati će biti poređeni sa rezultatima koje daje postojeći komercijalni lek koji se koristi u terapiji dijabetesa i koji inhibira amilazu. Cilj istraživanja je da se ispita mogućnost pronalaženja odgovarajuće zamene za postojeći lek.
Rekonstrukcija lica iz Brangovića
Polaznica programa arheologije, Sara Milojević, maturant I kagujevačke gimnazije na ovogodišnjem letnjem kampu radi projekat Facijalna rekonstrukcija individue 2 sa lokaliteta Jerinin grad u Brangoviću kod Valjeva.
Facijalna rekonstrukcija je metoda utvrđivanja izgleda lica osobe pre smrti. Metoda je multidisciplinarnog karaktera i objedinjuje znanja iz različitih naučnih disciplina, a najčešće se korist u arheologiji i forenzici.
Arheološkom istraživanjem lokaliteta Jerinin grad, Brangović, pronađeni su skeleti četiri individue iz V i VI veka n. e. U toku prethodnih istraživanja su uočene morfološke promene na lobanji individue 2, što je Saru i opredelilo da radi rekonstrukciju baš ove individue.
Rekonstrukcija je vršena primenom softverske metode. Na početku je lobanja fotografisana i na osnovu tih fotografija izrađen je 3d model lobanje, na kom su kasnije, u programu, dodate oznake koje označavaju debljinu delova lica i drugi detalji lica. Pošto se radi o davnom periodu i ne postoje fotografije osobe sa kojima bi se dobijeni rezultati mogli uporediti, vršeno je i utvrđivanje verodostojnosti dobijenih rezultata analiziranjem primenjenih metoda.
Spontana sinhronizacija
Katarina Vukosavljević, iz Banje Koviljače, učenica II razreda Matematičke gimnazije i Ivana Burmazović, učenica III razreda gimnazije “Vuk Karadžić“ iz Loznice, na letnjem kampu fizike uIstraživačkoj stanici Petnica, rade projeket pod nazivom Spontana sinhronizacija zvučnih izvora.
Sinhronizacija je pojava izjednačavanja frekvencije dva ili više zvučnih izvora. Odavno je primećeno da se ova pojava dešava kod cevi orgulja, ali se niko time nije posebno bavio.
Katarina i Ivana su želele da ispitaju pri kojim uslovima dolazi do ove pojave. U njihovom eksperimentu koriste se cev orgulje i zvučnik na kom se menja jačina tona i frekvencija sa ciljem utvrđivanja uslova pri kojima dolazi do sinhronizacije. Projekat uključuje i pravljenje simulacije eksperimenta na kompjuteru kako bi se utvrdila validnost dobijenih rezultata.
Pojava sinhronizacije je, inače, prisutna i u prirodi u jednostavnijim oblicima (svici).
Oksidativni stres kod ćelija bubrega
Polaznice programa biologije, Milica Mihailović, maturant gimnazije “Takovski ustanak“ u Gornjem Milanovcu i Jelena Ljubičić, maturant gimnazije “Vuk Karadžić“ iz Trstenika, na letnjem kampu su radile projekat Parametri oksidativnog stresa u svetloćelijskom karcinomu bubrega.
U zdravoj ćeliji postoji prirodna odbrana od štetnih faktora. Kada se ova odbrana poremeti, ćelija stupa u stanje oksidativnog stresa, koji može doprineti razvoju tumora. Milica i Jelena su ispitivale razlike u aktivnosti antioksidativnih enzima i razlike u koncentraciji parametra lipidne peroksidacije koji su glavni pokazatelji oksidativnog stresa. Poređenje ovih parametara u zdravom i tumorskom tkivu može doprineti boljem razumevanju procesa nastanka tumora.

Prikaži još ovjava iz Home

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

Diplomirani elektroinženjer automatike

Preduzeću Enel doo Valjevo potreban: Diplomirani elektroinženjer automatike – sa ili…