Uz tradicionalnu „Lilijadu“, bogat kulturno-umetnički program i veliki broj posetilaca, svečano je otvorena trodnevna manifestacija „Petrovdanski dani“ u Valjevskoj Kamenici. Ova manifestacija čuva višedecenijsku tradiciju paljenja lile, promoviše narodne običaje i nasleđe, domaću radinost, seoski turizam i poljoprivredu. Svečanom otvaranju prisustvovalo je rukovodstvo grada Valjeva, odbornici Skupštine, a gradonačelnik dr Slobodan Gvozdenović ovom prilikom je naglasio da nova gradska vlast želi da pomogne selu. „Sela su naše najveće fabrike, želimo da pomognemo Valjevskoj Kamenici da završi vodovod, da uradimo puteve koji su vam neophodni, uključujući i put Kamenica-Osečina i nameravamo da sve to ostvarimo u ovom četvorogodišnjem mandatu. Ova gradska vlada neće vam davati prazna obećanja, mi stojimo iza toga“, naglasio je gradonačelnik Gvozdenović otvarajući „Petrovdanske dane“.
U Valjevskoj Kamenici, na svečanom otvaranju manifestacije, uoči Petrovdana, okupio se veliki broj posetilaca. U programu su učestvovali učenici Osnovne škole „Milovan Glišić“, KUD „Đerdan“ i Plesni studio RMP. Nakon otvaranja priređen je vatromet, a potom i tradicionalno paljenje lile. Organizovana je i radionica za decu  u cilju očuvanja narodne tradicije.“ Udruženje žena“ Valjevske Kamenice pripremilo je tradicionalna srpska jela, a organizovana je i izložba slikara ikonopisca Žarka Đukića. Na Petrovdan, 12. jula, Valjevska Kamenica će obeležiti krsnu slavu.
Manifestacija „Petrovdanski dani“ održava se više od dve decenije. Ove godine održana je  pod pokroviteljstvom grada Valjeva koji je iz budžeta kroz projektno finansiranje za ovu manifestaciju izdvojio 190.000 dinara. Organizaciju su pomogli i meštani Valjevske Kamenice, kao i brojni donatori.

Prikaži još ovjava iz Grad

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

POTREBNA RADNICA U PRODAVNICI MEŠOVITE ROBE 063/ 78 639

Potrebna radnica u prodavnici prehrambene robe. 063/78-51-639 …