Njegovo preosveštenstvo Episkop valjevski G. Milutin priredio je prijem za gradonačelnika grada Valjeva dr Slobodana Gvozdenovića povodom konstituisanja nove vlasti. Na prijemu je ocenjeno da se saradnja između Eparhije valjevske i novog gradskog rukovodstva mora intenzivirati u narednom periodu. Episkop Milutin poželeo je gradonačelniku Gvozdenoviću, uspeh u radu uz Božiju pomoć poručivši mu da vlast služi i Bogu i narodu.
„Tu smo da izađemo u susret Eparhiji, da zajedno rešavamo sve probleme brzo i efikasno, uz dogovor, poštovanje i međusobno razumevanje“, rekao je gradonačelnik Gvozdenović na prijemu.
Episkop Milutin i gradonačelnik Gvozdenović izrazili su žaljenje zbog potapanja manastira Gračanica i ocenili da se odluke i ugovorom definisane obaveze u prethodnom periodu moraju poštovati. „Ono što je značajno za nas, jeste da Grad ispuni svoje obaveze prema Eparhiji i da se ispoštuju dogovori i ugovorima sve definisane obaveze između Grada, naših javnih preduzeća i Eparhije. Ja ću insistirati na tome da mošti monaha budu izmeštene“, rekao je gradonačelnik.
Tokom razgovora o crkvi na Bakića brdu u Brezovicama, ocenjeno je da ova bogomolja u najskorije vreme treba da bude u bogoslužbenoj upotrebi. „ Insistiraću na tome da se uradi put do crkve na Bakića brdu i da se obezbedi vodosnabdevanje, što je neophodno zbog vernika i sveštenstva“, rekao je gradonačelnik.
Episkop Milutin je tokom razgovora sa gradonačelnikom Gvozdenovićem, ukazao na problem koji Eparhija ima već duži vremenski period. Neposredno uz Episkopsku rezidenciju u sedištu Eparhije valjevske, nalazi se neuređena parcela koja je u privatnom vlasništvu, a na kojoj raste žbunje i drugo rastinje i proteže se u dužini od 200 metara. „Pored toga što je takva parcela ruglo, tu nalazimo velike količine raznog smeća, a buka i nepristojno ponašanje lica koja se tu okupljaju, remeti rad i mir Episkopske rezidencije gde dolaze visoki zvaničnici iz zemlje i inostranstva. U blizini se nalazi Crkvena porta, škola i obdanište, pa ukazujemo na hitnost rešavanja ovog problema“, rekao je Episkop Milutin, a gradonačelnik je naglasio da će angažovati nadležne službe i organe, kako bi u najskorijem vremenskom periodu ovaj problem bio rešen u skladu sa zakonskom regulativom.
Gradonačelnik Gvozdenović je ovom prilikom upoznao Episkopa sa potrebom da se u crkvi na Ravnoj gori uvedu bogosluženja, a Episkop Milutin je rekao da će razgovarati o tome sa Episkopom Justinom, jer crkva pripada Žičkoj eparhiji.
„Vlast služi Bogu i narodu, svi smo sluge Božije i dobro je što smo otvorili neka pitanja, na koja do sada nismo dobili odgovore, iako smo imali dobru saradnju sa prethodnim gradskim rukovodstvom. Kada imamo neki problem, lako ćemo se dogovoriti“, rekao je između ostalog Episkop Milutin u današnjem razgovoru sa gradonačelnikom Gvozdenovićem.

Prikaži još ovjava iz Grad

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

Diplomirani elektroinženjer automatike

Preduzeću Enel doo Valjevo potreban: Diplomirani elektroinženjer automatike – sa ili…