Nivo vode u akumulaciji Rovni trenutno je na koti 347 metara, što znači da u jezeru ima 27 miliona kubika vode od projektovanih 51,5 miliona kubika vode. U toku je punjenje akumulacije Rovni i tehničko ispistivanje objekta kao i opreme. Vrše se merenja, analiza vode, dotok, brzina, bistroća, kiseonik u vodi, PH vrednosti. Za sada su svi parametri u projektovanom stanju i nema odstupanja. Tehničko ispistivanje će trajati dve godine. „Sledeće godine kada budemo podigli kotu vode na 364 metra i kada bude ispistan šahtni preliv, a količina vode bude 51,5 miliona kubika, tada će brana i akumulacija Rovni dobiti tehničku i upotrebnu dozvolu, objekat će biti stavljen u funkciju i predat JP „Kolubara“ na dalje upravljanje“, rekao je Miodrag Marković, direktor JP „Kolubara“ prilikom obilaska akumulacionog jezera.
On je istakao ovom prilikom da se možemo pohvaliti sa parametrima ispitivanja vode, jer su ona pokazala da je voda izuzetnog kvaliteta.
U određenim fazama, kada su bile veće količine padavina, došlo je do povećanog dotoka vode, a sve ostalo je u parametrima hidrometeoroloških predviđanja. Marković je najavio i da će se sledeće godine planski uraditi poribljavanje jezera i to ribom koja će dati doprinos u čišćenju i održavanju jezera u smislu konzumacija algi i biljaka. Tada će količina vode biti spuštena sa 51,5 miliona kubika na 40, a ta razlika od 10 miliona kubika će biti slobodan i služiće kao zaštita od jakog poplavnog talasa.
Kada bude dobijena tehnička dozvola, sledeća faza je da se razmotri mogućnost da li će u ovoj godini moći da se dobiju sredstva za nastavak izgradnje cevovoda, koji je stigao do Slovca i tu se završava i investicija i projektna dokumentacija. „Konkurisali smo kod Direkcije za vode koja je finansijer ovog objekta, za sredstva za nastavak izgradnje cevovoda čiste vode do Lazarevca i Mionice, s tim što smo do Mionice uspeli da uradimo projektnu dokumentaciju, da dobijemo građevinsku dozvolu i otkupimo zemljište kroz koje će proći cevovod. Mionica je praktično, posle Valjeva koje već sada ima uslove da koristi vodu iz akumulacije, opština koja bi najpre mogla dobiti zdravu pijaću vodu“, rekao je Marković i istakao da ako se budu dobila sredstva, za vrlo kratko vreme će biti izgrađen cevovod.
Ispod brane Rovni napravljena je fabrika vode, koja je prošle godine stavljena u funkciju, poput fabrike na Pećini, s tim što je manjeg kapaciteta sa 20 litara vode u sekundi. Marković kaže da sa tom količinom vode može da se snabdeva preko 7000 stanovnika. „Urađena je kompletna dokumentacija, dobijena građevinska dozvola, tako da možemo odmah sa zdravom pijaćom vodom da snabdevamo sela Stubo i Rovni, a potom Poćutu i ostala sela ovog kraja. Već smo konkurisali kod Direkcije za vode za sredstva kako bi izgradili cevovod za ova sela. Mislim da ćemo dobiti novac, ali to neće biti dovoljno da JP „Kolubara“ sama izgradi cevovod pijaće vode za ova sela, zato ćemo pokušati, zajedno sa Gradom da obezbedimo dodatna sredstva. Tako bi mogli u narednoj godini jedan deo tog sistema staviti u funkciju“, rekao je Marković.

Prikaži još ovjava iz Grad

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

POTREBNA RADNICA U PRODAVNICI MEŠOVITE ROBE 063/ 78 639

Potrebna radnica u prodavnici prehrambene robe. 063/78-51-639 …