Nakon potpisivanja ugovora sa Ministarstvom prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, Istraživačka stanica Petnica nastavlja dalju realizaciju redovnih aktivnosti prema planu i u punom kapacitetu.
Svi odloženi programi će biti nadoknađeni.
Exploratorium
Exploratorium je interdisciplinarni seminar koji nauku predstavlja kao jednu integralnu celinu.
Tema ovog prolećnog seminara je Nauka i društvo, a želja i cilj je da se kroz predavanja, radionice i razgovore predstavi nauka kao sveobuhvatna ljudska delatnost.
Seminar traje od 22. do 25. maja.
U radu seminara učestvyje pedeset srednjoškolaca iz cele naše zemlje i regiona. Oni će imati priliku da razgovaraju sa nučnicima, direktorima tehnoloških kompanija, zaposlenima y ministarstvu i naučnim euykatorima.
Letnje škole
Letnje škole primenjene fizike i elektronike i matematike na programu su od 22. do 30. maja i namenjene sy onim polaznicima koji ove godine prvi put učestvuju u radu navedenih programa.
Primenjena fizika i elektronika
Ciljevi letnje škole PFE su upoznavanje sa metodama fizičko tehničkog merenja, mernim instrumentima, pisanjem izveštaja i rad sa mikrokontrolerima. U prvoj polovini seminara polaznici će raditi laboratorijske vežbe iz fizike, analogne elektronike i digitalne elektronike.
Kroz jednodnevno predavanje i vežbu upoznaće se sa programiranjem mikrokontrolera.
Poslednja tri dana seminara polaznici će raditi na “maksi“ vežbama. Zadatak je da sami osmisle metod kojim će realizovati neku od zanimljivih vežbi, kako će ta vežba biti izvedena i kako treba da izgleda krajnji eksperiment. Na kraju seminara oni će svoje rezultate prezentovati pred grupom polaznika i saradnika.
Matematika
Na letnjoj školi matematike predavanja će držati predavači sa beogradskog, novosadskog, niškog i yniverziteta y Osijeky, a biće i nekih “neobičnih“ predavanja, jedno od strane arhitekte, a drygo od strane poznatog popylarizatora matematike, Džejmsa Tantona, koji će gostovati zajedno sa ekipom iz Centra za promocijy nayke.
Glavni zadatak za polaznike na ovom seminary je izrada seminarskog rada. Formirane sy grypa za rad na 10 različitih tema od kojih sy neke: Grype pletenica, Od Špernera do Neša, Gaysovi celi brojevi, Pitagorine trojke…
Kao i na svakom seminary do sada, zabava ne izostaje, a polaznici će se zabaviti i kroz matematički “team building“ koji postaje zaštitni znak seminara matematike.Prolećni seminari
U periodu od 27. do 30. maja realizyju se prolećni seminari primenjene fizike i elektronike, matematike i biomedicine. Namenjeni su polaznicima koji ove godine rade samostalne istraživačke projekte.
Primenjena fizika i elektronika
Cilj seminara je izbor istraživačkih projekata i formiranje timova. Pored toga biće organizovana radionica iz automatskog upravljanja. Polaznicima će, u radu ove radionice, pomagati styudenti Odseka za signale i sisteme ETF.
Matematika
Seminar je posvećen pripremama za projekte koje će polaznici raditi u toku letnjeg kampa. Biće tu i interesantnih predavanja za koja će se pobrinuti predavači sa univerziteta u Novom Sadu, Beogradu i Nišu.
Jedna lepa i posebna stvar biće proslava koju organizuje profesor Dragan Mašulović, nekadašnji rukovodilac seminara matematike, a sad drag i redovan gost, a povodom 30 godina druženja sa Petnicom. “Priča se da će jedne subote uveče, y Petničkoj pećini, biti naročito veselo i ukusno“ – vele nam matematičari.
Biomedicina
Na ovom seminary težište će biti na finalizaciji predloga projekata polaznika. Predavanja će biti posvećena nauyčnoj etici i problemima sa falsifikovanjem rezultata, kao i posledicama koje takvo ponašanje ima po napredak nauke. U okviru Filmskog naučnog omnibusa, biće prikazana tri filma koja su značajno uticala na razvoj naučne misli, nakon čega sledi analiza tih filmova. Planirano je da polaznici urade i nekoliko laboratorijskih vežbi u cilju poboljšanja njihovog eksperimentalnog znanja.

Prikaži još ovjava iz Grad

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

POTREBNA RADNICA U PRODAVNICI MEŠOVITE ROBE 063/ 78 639

Potrebna radnica u prodavnici prehrambene robe. 063/78-51-639 …