U subotu 14.05.2016. godine sa početkom u 20h biće održano otvaranje izložbe mozaika crnogorskog umetnika Zorana Živković, u Ogradnoj galeriji.
O izložbi istoričarka umetnosti Marija Tešanović je napisala:
Mozaici se najčešće povezuju sa sakralnim prostorima i religiozno-mitološkim-vladarskim temama. Istorija civilizacije i današnjice uveravaju da je mozaik sastavni deo oblikovanog rešenja i enterijera i eksterijera javnih i duhovnih objekata, da je u svojoj punoj funkciji i na zidu, tavanici i na podu. Zavistan od čovekovih potreba za, u datom vremenu, odgovarajućim rešenjima enterijera i eksterijera, dokazao je da je uvek na usluzi da zadovolji čovekova htenja i da je čovekova potreba. Umetnost antičkog doba nam je , pored skulpture, najviše sačuvana u mozaiku.
U 20.veku umetnost mozaika je igrala značajniju ulogu u socijalističkom realizmu i muralizmu. Mozaik je jedna od retkih slikarskih tehnika koja je oduvek bila monumentalnog karaktera.
Danas je mozaik slikarska tehnika koja je tematski oslobođena uslovnosti tema i motiva, kao i dimenzija i podloge na kojoj se stvara.
Ovde su izloženi mozaci koji su unutar žanra pop kulture, sa određenim socio-političkim porukama. Umetnik radi portrete poznatih reditelja i ironične suvenire.
Zorana Živkovića mozaik privlači zbog izrazite anahronosti ili oponiranost brzim, digitalnim medijima. U sukobu sa vremenom i tehnologijom mozaik ne popušta, i dalje traži pažnju i posvećeno vreme u stvaranju.
Zoran Živković, rođen 06.08. 1969. godine u Kotoru, završio Fakultet likovnih umjetnosti Cetinje, smer slikarstvo u klasi prof. Branislava Sekulića i Pravni fakultet u Beogradu. Završio postdiplomske studije na FLU Cetinje, smer zidno slikanje i mozaik. Samostalno je izlagao u Podgorici, Cetinju, Herceg Novom, Beogradu, Zagrebu, Rijeci, Ljubljani, Novoj Gorici, Berlinu, Talinu. Grupno je izlagao na više izložbi i bijenala. Živi u Kotoru.

Prikaži još ovjava iz Društvo

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

Diplomirani elektroinženjer automatike

Preduzeću Enel doo Valjevo potreban: Diplomirani elektroinženjer automatike – sa ili…