U četvrtak, 12. maja 2016. godine, u 19 časova, u galeriji Narodnog muzeja Valjevo biće predstavljena knjiga Zorana Radovanovića: SRBI NA KORZICI.
Knjiga je objavljena u okviru edicije RTS i Prometeja: Srbija 1914-1918.
O KNjIZI
U godini kada se obeležava 100 godina od Velikog rata pred čitaocima našla se publikacija o događajima koji su obeležili stradanje stanovništva Srbije i borbu za vaskrs srpskog naroda.Opšti je utisak da je autor uspeo da saopšti do sada nepoznate činjenice o boravku srpskog stanovništva na ostrvu Korzici u Francuskoj.
Rukopis obuhvata oko 180 kucanih stranica. Podeljen je na osam poglavlja. Opšti deo obuhvata osnovne napomene o ulozi Srbije u Velikom ratu, kao i pregled događaja koji su usledili tokom povlačenja vojske i naroda na Krf. U prva dva poglavlja dati su opšti, doduše već poznati podaci o Velikom ratu, ali treba razumeti želju autora da se na jednom mestu, ako ništa drugo, podseti i napravi uvod u događaje koji su uticali na stvaranje nove geografske i političke karte sveta.U ovom delu dati su zapisi ratnih dnevnika učesnika albanske golgote sa Korzike o nastanku pesme „Kreće se lađa Francuska“. Nastavlja se sa poglavljem ratnog dnevnika Ivana Ž. Đerića i potresnim pričama o nadi i životu daleko od rodnog kraja.
Može se reći da je prezentacija izložene materije učinjena u skladu sa standardima pisanja ove vrste istoriografske literature. Naime, to se najbolje može videti u delu koji se odnosi na četvrto poglavlje pod naslovom„Orlovi rano lete“ gde se nalaze tekstovi o školovanju dece i sve ono što je pratilo boravak dece na ovom francuskom ostrvu.
Poseban deo predstavlja poglavlje o radu sveštenika Jakova Čupića. Upravo on je izradio spisak rođenih, venčanih i umrlih lica Srba-izbeglica 1916. i 1917. i 1918. godine na Korzici u Francuskoj.

Prikaži još ovjava iz Grad

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

Diplomirani elektroinženjer automatike

Preduzeću Enel doo Valjevo potreban: Diplomirani elektroinženjer automatike – sa ili…