Polivalentna patronažna služba Doma zdravlja Valjevo, u saradnji sa Crvenim krstom Valjevo i Medicinskom školom „Dr Miša Pantić“, u četvrtak 7. aprila obeležiće Svetski dan zdravlja. Manifestacija će se održati na Gradskom trgu od 9 do 10 sati. Građanima će biti meren pritisak i nivo šećera u krvi, podeljene edukativne brošure i priređena izložba o zdravim stilovima života. S obzirom da je ovogodišnji slogan „Pobedimo dijabetes“, akcenat će biti stavljen na merenje šećera i razgovor o faktorima rizika za nastanak ove česte i ozbiljne bolesti.
U Srbiji od dijabetesa boluje 710.880 ljudi, pri čemu je kod manje od 2/3 otkrivena bolest, odnosno 36 odsto ljudi ne zna da ima dijabetes. Najviše obolelih je od 40 godine pa naviše. U Valjevu je 8.000 registrovanih dijabetičara. Osnovni faktori rizika su: nepravilna ishrana i fizička neaktivnost, gojaznost, genetska uslovljenost i pušenje. Trećina pacijenata u prvih 10 godina dobije komplikacije, a dva puta veći rizik je za akutni infarkt miokarda, slepilo, amputaciju donjih ekstremiteta. S obzirom da je dijabetes „tihi ubica“, odnosno često ne bude otkriven na vreme, prevencija je veoma bitna.
U svetu svaka 12 osoba ima dijabetes, u Evropi je treće oboljenje po morbiditetu od svih hroničnih nezaraznih bolesti. Kod nas je dijabet peti uzrok smrtnosti. U porastu je u zemljama u tranziciji, koje imaju problem gojaznosti i nedovoljne fizičke aktivnosti stanovništva. Ipak, kvalitetan život je moguć uz pravovremeno otkrivanje i lečenje.

Prikaži još ovjava iz Društvo

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

POTREBNA RADNICA U PRODAVNICI MEŠOVITE ROBE 063/ 78 639

Potrebna radnica u prodavnici prehrambene robe. 063/78-51-639 …