Na početku današnje sednice Gradskog veća, koja je jedna od poslednjih u ovom sazivu, gradonačelnik Stanko Terzić se zahvalio svojim saradnicima- članovima Veća koji su bili delegirani iz devet političkih stranaka. Gradonačelnik je istakao da je većina odluka doneta jednoglasno i da su članovi Veća bili složni u donošenju najvažnijih odluka.
Gradonačelnik je istakao da je danas na računu grada Valjeva 490 miliona dinara i da su uredno izmirene obaveze prema svim budžetskim korisnicima, dobavljačima i izvođačima radova.
„Kada pogledamo obaveze koje redovno izmirujemo mi sa tim novcem možemo mnogo. Grad ima dva kredita i to kredit kod Komercijalne banke uzet za potrebe Toplane 108 miliona i rok vraćanja 2018. godine. Drugi kredit je 115 ,7 miliona dinara koji smo uzeli za industrijsku zonu Stefil kada je otkupljivana i rok vraćanja je 2020. godina. Imamo još 19,4 miliona Fondu za razvoj, 14 miliona za radove na vrtiću, 4 miliona za radove na školi u Brđanima i 1,2 miliona za Dom zdravlja. To je ukupno 243,5 miliona koje dugujemo komercijalnim bankama i mi taj dug možemo da vratimo kad hoćemo i to u celosti. Toplana ima dug prema KFV 4 za projekat toplifikacije 2,2 miliona evra. Nešto smo platili u januaru i sve u svemu mi možemo sve ovo da platimo sutra i to je rezultat naše finansijske likvidnosti. To treba da bude primer ostalim korisnicima, koji raspolažu budžetskim sredstvima. Nismo dozvolili da kod nas vlada raspinički mentalitet „zadužuj se i torši preko mere, a neko dugi će vratiti“. Onda ostavljate „vruć krompir“ i „kukavičje jaje“ nekom narednom rukovodstvu, koje treba da ceo mandat provede u vraćanju dugova prethodnika. Mora da se gradskim budžetom raspolaže, kao što se raspolaže kućnim budžetom“, rekao je gradonačelnik.
Gradonačelnik je naglasio da je ovakav budžet obezbeđen delom štedeći svaki dinar, a delom povećanjem prihoda, uvećavanjem kruga poreskih obveznika. Nismo povećavali poreze, već broj obveznika. „Dobili smo značajna sredstva od Vlade Srbije za otklanjanje posledica od poplava, zato što smo na vreme i ažurno uradili svu potrebnu dokumentaciju. Prošle godine smo dobili 104 miliona za školu u Brđanima i Gimnaziju. Ove godine ćemo dobiti značajna sredstva, između 10 i 15 miliona dinara za opremanje. To su sve sredstva koja bi Grad morao da obezbedi, da nije dobio od Republike. Tu su sredstva za most u Veselinovićima i most u Boškovićima. Po dobroj ceni smo prodali parcele u „Stefilu“ i skoro vratili sredstva koja smo uložili.
Mi smo dosta radili. U Valjevu je već počela građevinska sezona. U toku su radovi na školi „Milovan Glišić“, unutrašnji radovi se privode kraju, parterni su nešto sporiji zbog vremena. Rade se ulice Vojvode Mišića, Sinđelićeva ulica, Mirka Obradovića, Uzun Mirkova. Izvode se radovi na kanalizacionoj mreži na Ćatinom putu u Gorići i u Ulici Stevana Filipovića. Radi se na vodovodnoj mreži u Donjoj Grabovici,Đerdapskoj ulici i u Kamenici. Mostovi su završeni u Veselinovićima, Goloj Glavi, kod Đedine vodenice. Narednih dana će biti završena trim staza i park na Pećini. Završen je park na Jadru. Do kraja meseca će biti završen „Stop.šop“ na lokaciji nekadašnjeg „Remonta“, gde će biti zaposleno oko 100 ljudi i gde je Grad značajno pomagao, jer je obezbedio na vreme građevinsku dozvolu. Ušli smo u proceduru nabavke separatora za Reciklažno dvorište. Nabavljene su cirkularne pumpe za Toplanu, nabavljamo opremu za Fabriku otpadnih voda i narednih dana ćemo raspisati tender za nabavku opreme za bioskop u Domu omladine. Krajem maja, ili početkom juna, kada krenu radovi na regulaciji reke Kolubare, vrednosti 2,8 miliona evra, koje je opredelila EU, taj projekat će biti kruna svih ovih investicija. Obezbediće sigurnost Grada kada je u pitanju poplava, za naredne desetine godina,“, izvestio je gradonačelnik.
Članovi Gradskog veća su da se iz skupštinske procedure povuku predlog odluke o izmenama i dopunama Odluke o budžetu grada Valjeva za 2016. godinu-prvi rebalans, saglasnost na izmene i dopune programa poslovanja Javnog preduzeća „Direkcija za urbanizam, građevinsko zemljište, puteve i izgradnju Valjeva“ za 2016. godinu i izmene i dopune programa komunalne izgradnje i održavanja objekata komunalne infrastrukture JP „Direkcija za urbanizam“ za 2016. godinu. Ove odluke su povučene zbog neodržavanja sednice Skupštine grada.

Prikaži još ovjava iz Crna hronika

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

Diplomirani elektroinženjer automatike

Preduzeću Enel doo Valjevo potreban: Diplomirani elektroinženjer automatike – sa ili…