Dodelom nagrade grada Valjeva za 18 učenika generacije valjevskih osnovnih i srednjih škola, danas je završeno obeležavanje 20. marta, Dana grada Valjeva.
Učenici 12 osnovnih i šest srednjih škola, koji su proglašeni za najbolje u generaciji u školskoj 2014/2015. godini, danas su dobili diplomu i 30.000, odnosno 40.000 dinara.
Gradonačelnik Stanko Terzić ih je pozdravio i čestitao im na uspehu u dosadašnjem školovanju:
„Zaista sam se ovih godina trudio, kao i moji prethodnici, da posebnu pažnju posvetimo najuspešnijim učenicima. U Valjevu već godinama funkcioniše Fondacija za talentovane učenike i studente. Prošle godine smo izdvojili 15 miliona za rade Fondacije, a ove godine na 17.850.000 dinara i imamo 237 naših učenika i studenata koji dobijaju stipendiju. Svake godine se taj iznos povećava, iako su kriterijumi veoma visoki. Puno mi je srce što se broj naših učenika, nosilaca stipendije povećava. Đacima generacije, njihovim roditeljima i njihovim profesorima želim da čestitam od srca. Nije lako biti najbolji među dobrima, nije lako imati sve same petice. Treba uložiti puno truda i rada. Draga deco, čestitam vam na tome i želim vam puno uspeha u daljem školovanju. Nemojte se zadovoljiti postignutim, znanja nije nikada previše, radite na sebi. Znanje vam niko ne može oduzeti. Mi smo ponosni na vas i trudićemo se i u narednom periodu da vam pomognemo, jer svi vi ste nosioci stipenije grada Valjeva za talentovane učenike i studente.“
Predsednik Skupštine grada Valjeva dr Mihailo Jokić je takođe čestitao učenicima, roditeljima i nastavnicima, a deci je poručio da su „krenuli putem kojim se ređe ide“:
„To je težak, trnovit put, pun iskušenja. Jer, što više i dublje ulazite u nauku, vi dolazite do saznanja da sve više ne znate. Taj put je beskonačan. I stalno su pred vama dileme da li treba ići dalje, kada pogledate kako mnogo dobro žive oni koji škole nemaju. Možda ćete stalno biti savetovani da prekinete, da i vi počnete da živite ovozemaljski život. Biti u nauci, ne znači biti na zemlji. Morate biti u oblacima, ali morate znati da se taj put isplati, da škola pobeđuje, da znanje pobeđuje! Ja vas molim da to bude vaša mantra! Da to ponovite svako jutro kada ustanete! I kada dođete u iskušenje i kada vaš um napadnu loše misli da odustanete, vi ih oterajte, jer kakve su vaše misli, takav je vaš um, a onda je takav i vaš život. Bežite od negativnih misli, iako su iskušenja velika. Ja želim da postignete još bolje rezultate i sve će to biti nagrađeno!“
Gradonačelnik je u svom obraćanju još jednom istakao koliko mu je žao što nisu dodeljene nagrade grada Valjeva.
„Osećam obavezu i dužnost da u svoje lično ime i u ime grada Valjeva uputim izvinjenje svima onima koje je Komisija predložila, a nisu dobili nagradu. Upućujem izvinjenje dr Bošku Đukanoviću, koji je predložen za zvanje „počasnog građanina Valjeva“, kao i ljudima koje je Komisija za dodelu nagrada predložila: dr Nikoli Simiću, ginekologu, Miloradu Radojičiću, književniku i publicisti, Vladi Đokiću, treneru Košarkaškog kluba „Metalac“, Marku Tanaskoviću, koji je doktorirao na Univerzitetu u Švajcarskoj, na kome je doktorirao i Albert Ajnštajn i našoj mladoj sugrađanki Mariji Obradović, virtuozu na fruli i flauti. Upućujem izvinjenje privatnom preduzeću „Vegi“ i njenom direktoru Stanku Ješiću, Podružnici matematičara Valjeva i Književnoj zajednici Valjeva. koji su svojim dosadašnjim pregnućem zaslužili nagrade. Nadam se da će narednih godina ova nepravda biti ispravljena i da će ovi naši sugrađani dobiti te nagrade. A mi da se trudimo u narednom periodu da se takve stvari ne dese.“
Istorijskim časom o Danu grada Valjeva, u petak je počelo obeležavanje 20. marta, koji se od 2003. godine slavi kao Praznik grada Valjeva.
Istoričar i direktor Narodnog muzeja u Valjevu dr Vladimir Krivošejev je izneo najzanimljivije detalje oko borbe tadašnjeg stanovništva protiv Turaka, kao i o ulozi i značaju čuvenih Nenadovića, među kojima je bio i Prota Mateja Nenadović, koji je predvodio oslobodilačku vojsku.
I upravo na njegovom spomeniku u centru Valjeva, u nedelju, 20. marta, predstavnici grada Valjeva- gradonačelnik Stanko Terzić, zamenik Žarko Kovač, kao i načelnik Kolubarskog upravnog okruga Goran Milivojević su položili cveće. Učenici Muzičke škole- kvartet flauta “Simfonija”, u klasi prof. Slobodanke Vasiljević Ljujić, su odsvirali kompoziciju “Mala seoska kuća” Žan Ramoa.
„Prota Mateja Nenadović je predvodio deo ustanika, koji su 1804. godine prvi put oslobodili Valjevo od Turaka. Potiče iz ugledne porodice Nenadovića iz Brankovine. Bio je ugledni vojskovođa i književnik. Bio je prvi predsednik Praviteljstvjušćeg Sovjeta, istaknuti diplomata. U srpskoj istoriji biće upamćen po svojoj vojničkoj hrabrosti i odlučnosti, ali i po državničkoj mudrosti, diplomatskoj veštini, taktu i umeću. Zbog svega toga, grad Valjevo će sa dužnim poštovanjem čuvati uspomenu na njega.
Grad Valjevo obeležava 20. mart skromnije, nego što je to bilo prethodnih godina. Ja sam lično tužan i razočaran što ove godine nećemo dodeliti nagrade grada Valjeva i što neće biti proglašen počasni građanin Valjeva, što nećemo održati svečanu akademiju, za koju smo se pripremali i na kojoj je trebalo da učestvuju valjevski dramski umetnici i muzičari. Na žalost, nije bilo političke volje i jedinstva da se ta nagrada dodeli. Ponovila se situacija iz 2012. godine, kada takođe nije dodeljena nagrada. Simptomatično je da se i tada i sada, dodela nagrada poklopila sa raspisivanjem lokalnih i republičkih izbora. Ta nagrada je bez potrebe dobila političku konotaciju, a to nikako ne bi smela da ima. Poučeni događajima iz 2012. godine, mi smo 2013. godine doneli odluku da za Dan grada dodeljujemo nagrade đacima generacije. Ove godine ćemo po četvrti put dodeliti ove nagrade. U ponedeljak će u 11. 00 časova, 18 najboljih, sada srednjoškolaca i studenata, primiti nagrade grada Valjeva u Velikoj sali Skupštine grada. Drago mi je što politika nije uspela da spreči dodelu tih nagrada. Nadam se da smo izvukli pouke iz svega ovoga što se dešavalo i da će narednih godina biti više političke zrelosti i
odgovornosti“, zaključio je gradonačelnik.
On je sugrađanima čestitao Dan grada, poželeo dobro zdravlje i sreću “i da zajednički izvučemo pouke iz svih ovih dešavanja, kako bi narednih godina bili jedinstveni i složni.”
Prikaži još ovjava iz Grad

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

POTREBNA RADNICA U PRODAVNICI MEŠOVITE ROBE 063/ 78 639

Potrebna radnica u prodavnici prehrambene robe. 063/78-51-639 …