Prema raspoloživim informacijama iz RHMZ i Sektora za vanredne situacije, kišne padavine su u intenzitetu od oko 1 l/m2/h što može izazvati značajnije povećanje vodostaja na vodama II reda i izlivanje na ugroženim područjima. S tim u vezi 10.03.2016. godine u 09,00 časova zasedao je Štab za vanredne situacije grada Valjeva u užem sastavu. Na Štabu su bila prisutna sva lica koja se nalaze u sistemu zaštite i spasavanja. Nakon razmatranja prispelih izveštaja i informacija, Štab je doneo sledeće:
ZAKLjUČKE
1. Nalaže se preduzećima čiji je osnivač grad Valjevo, da obezbede pripravnost u slučaju potrebe za aktivnostima kojima se sprečavaju posledice vremenskih neprilika.
2. Nalaže se ovlašćenim i osposobljenim pravnim licima, koja su utvrđena skupštinskom Odlukom, da se stave u stanje spremnosti i pripravnosti za brzo organizovanje u slučaju pogoršanja hidrološke i meteorološke situacije.
3. Nalaže se JKP „Vodovod-Valjevo“ i JP „Direkcije za puteve i izgradnju grada Valjeva“ da prate situaciju vezanu za reku Krivošiju i preduzmu odgovarajuće mere da ne bi došlo do izlivanja ove reke i prekida saobraćaja na magistralnom putu IB 27.
4. Konstatuje se da je brana Stubo – Rovni dala veliki doprinos u zaštiti grada Valjeva od poplava.
5. Potrebno je da se uputiti zahtev JP „Srbija vode“, koji gazduje branom na reci Kamenici i jezeru Pocibravi, da preduzmu odgovarajuće mere kako bi se regulisao dotok vode u Obnicu i Kolubaru i time smanjili rizici od potencijalnih poplava.
6. Nalaže se inspekcijskim organima i komunalnoj policiji da obiđu vodotokove II reda i mrežu putnih kanala i predlože Štabu otklanjanje uočenih nedostataka. Potrebno je da opominju građane da sami očiste kanale koji su zatrpani otpacima a nalaze se na njihovim parcelama a za javne površine JKP „Vidrak“.
7. Nalaže se Republičkom vodoprivrednom inspektoru da donese rešenje vlasniku cisterni, koje se nalaze u blizini korita reke Obnice, za uklanjanje na bezbedno mesto.
8. Nalaže se Odseku za vanredne situacije i poslove odbrane da obezbedi dežurstvo u dane 10 i 11.03.2016. godine, kao i u dane vikenda.
9. Prema izveštaju JKP “Vodovod Valjevo”, zbog većeg priliva zamućene vode na seoskim vodovodima “Kukalj” i “Prskavac”, nije moguće hlorisanje, tako da se voda ne može koristiti za piće.
10. Na poziv Kazneno – popravnog zavoda, Zamenik gradonačelnika i Šef odseka za vanredne situacije i poslove odbrane posetiće ovu ustanovu i dogovoriti poslove koje može da preuzme Grad po pitanju obezbeđenja ove ustanove kod potencijalne opasnosti od izlivanja reke Obnice.

Prikaži još ovjava iz Grad

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

POTREBNA RADNICA U PRODAVNICI MEŠOVITE ROBE 063/ 78 639

Potrebna radnica u prodavnici prehrambene robe. 063/78-51-639 …