Program razvoja sporta grada Valjeva za period 2016-2020 godina je predstavljen danas medijima, a u sredu, 10. februara u Velikoj sali Skupštine grada, sa početkom u 18 časova biće održana javna rasprava. Ovo će biti prilika da šira javnost u Valjevu da svoje predloge na pripremljeni dokument koji je uradila Radna grupa koju je imenovao gradonačelnik Valjeva, a na čijem je čelu dr Vojislav Andrić, direktor Valjevske gimnazije, nekadašnji sportista i ministar omladine i sporta.
Period od 2016-2020. godine je izabran, jer obuhvata jedan olimpijski ciklus. Ovaj četvorogodišnji period je i mogućnost da nakon izbornog ciklusa bude analizirano šta je lokalna samouprava uradila za četiri godine u oblasti sporta.
„Najvažniji deo ovog dokumenta je Akcioni plan za realizaciju programa po strateškim oblastima. Tu su oblasti deca i omladina-školski sport, rekreacija i „sport za sve“, sportska infrastruktura, razvoj i unapređenje vrhunskog sporta, sportski stručnjaci i stručnjaci u sportu, sprečavanje nasilja u sportu, antidoping i sportska medicina i finansiranje sporta“, pobrojao je najvažnije oblasti Programa razvoja sporta u Valjevu dr Vojislav Andrić, predsednik Radne grupe za izradu Programa i dodao:
„Ovo je dokument koji ima širinu i predstavlja prvi dokument, kada je u pitanju sport, koji opisuje sve naše sportske probleme u Valjevu i daje predloge za njihovo rešenje. Ovaj dokument neće rešiti nijedan problem, ako ne budemo radili na tome. Opisano je šta bi sve trebalo raditi do 2020. godine kako bi stanje sporta u Valjevu bilo bolje nego što je danas. Definisani su prioriteti i program je usklađen sa Zakonom o sportu i Strategijom o razvoju sporta Republike Srbije“, konstatovao je Andrić.
On je istakao da su razvoj školskog sporta dece i omladine kao i rekreacija građana, najvažnije oblasti Programa, jer je to i strategija Republike Srbije, ali i realna potreba i prioritet grada Valjeva.
„Program predviđa i izvesne pomake u takmičarskom sportu, jer naša analiza pokazuje da mi u gradu skoro i nemamo vrhunski sport. Vrhunski sport predstavlja oblast kategorisanih sportista, koji ispunjavaju uslove prema određenim kriterijumima Ministarstva sporta iStrategije. I u ovoj oblasti nam predstoje aktivnosti koje se odnose, pre svega, na ukrupnjavanje sportskih klubova u određenim sportskim disciplinama. Favorizovaće se partnerstvo, tamo gde se klubovi, roditelji, škole, privreda i svi drugi udružuju oko nekog sportskog projekta. Zakon o sportu koji je u proceduri donošenja nagoveštava da će za školski sport morati da se izdvoji oko 15 % ukupnog budžeta za sport lokalne samouprave“, rekao je Vojislav Andrić.
Sekretar Sportskog saveza Valjeva Radomir Simić je istakao da će u naredne četiri godine cilj biti stvaranje uslova da bi u narednom periodu mogli da računamo na unapređenje vrhunskog sporta.
„To je pre svega vezano za stvaranje uslova za pravljenje najkvalitetnijih mogućih selekcija u mlađim kategorijama, što je opet povezano sa razvojem školskog sporta. To podrazumeva unapređenje infrastrukture, koja nije loša kada je u pitanju školski sport, ali je izuzetno loša za vrhunski sport. Drugi problem je zadržavanje sportista u našem gradu, jer Valjevo nije univerzitetski grad, pa većina sportista odlazi iz Valjeva na dalje školovanje. Potrebna je i saradnja klubova sa školama i unapređenje njihovog rada sa mlađim kategorijama. To podrazumeva i utvrđivanje hijerarhije i angažovanje najkvalitetnijih sportskih stručnjaka u gradu Valjevu, sa čime mi i drugi gradovi imamo problem. Očekujem da će novi Zakon o sportu definisati ko može da radi sa decom u sportu“, istakao je Radomir Simić.
Nakon javne rasprave koja će se održati u sredu, 10. februara u Velikoj sali Skupštine grada Valjeva, sa početkom u 18 časova, kojoj mogu prisustvovati svi zainteresovani građani, predstoji izjašnjavanje odbornika Skupštine grada o ovom programu.
Prikaži još ovjava iz Društvo

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

POTREBNA RADNICA U PRODAVNICI MEŠOVITE ROBE 063/ 78 639

Potrebna radnica u prodavnici prehrambene robe. 063/78-51-639 …