Karcinom pluća je 25 puta češći kod pušača u odnosu na nepušače. Od svih dijagnostikovanih karcinoma pluća, 90% je dijagnostikovano upravo kod pušača. Sa prestankom pušenja, rizik od karcinoma se smanjuje ali je proces odvikavanja težak. Do sada je potvrđeno da najbolje rezultate daje naglo ostavljanje cigareta. Osobe koje uspeju da izdrže 10 dana bez cigareta na dobrom su putu da ostave pušenje. U tom periodu veoma je važna eliminacija već unetog nikotina u organizam što se najbolje postiče tuširanjem dva do tri puta dnevno u trajanju od 15 do 20 min mlakom vodom. Sve ovo rečeno je danas na odeljenju Pneumofiziološke službe Opšte bolnice Valjevo, a povodom Nacionalnog dana bez duvanskog dima.
CH: Dr. Dragica Mirković, spec pneumoftiziologije
Nikotin je direktno odgovoran za nastanak fizičke i psihičke zavisnosti od pušenja cigareta
Kada je obolevanje u pitanju, smatra se da postoji direktna zavisnost između broja popušenih cigareta, dužine pušačkog staža i nastanka karcinoma. A sa prestankom pušenja smanjuje se rizik od nastanka karcinoma pluća.
Smatra se da osoba koja provede 1 sat u prostoriji u kojoj drugi puše isto je kao da je i sama popuštila jednu cigaretu. Osim disajnih organa mogu cigare oštećuju i druge. Ovo se najdrastičnije odnosi na kardiovaskularni sistem jer se ugljen monoksid veže za hemoglobin čak 200 puta brže od kiseonika što smanjuje dopremanje kiseonika u sve organe organizna, a što posebno oštećuje kardiovaskularni sistem. Ugljen monoksid još povećava i propustljivost krvnih sudova za loš helesterol pa su kod pušača češći infarkti i moždani udari.
Odvikavanje od pušenja je težak proces, a osobe koje se odluče da ostave cigarete moraju to uraditi odjednom, ističe dr Mirković, ona još napominje da su u odvikavanju najkritičnija prva tri dana. Dok se za osobe koje izdrže 10 dana bez cigareta smatra da su na domak uspeha.
Nakon ostavljanja cigareta veoma je važna detoksikacija odnosno eliminacija već unetog nikotina u organizam. To se najbolje postiže tuširanjem dva do tri puta dnevno u trajanju od 15 do 20 min mlakom vodom-koja širi krvne sudove i uz pomoć koje se preko kože eliminiše nagomilan nikotin iz organizma. Potrebno je piti i 6-8 čaša dnevno jer se nikotin izlučuje i putem mokraće. Potrebno je voditi računa o ishrani, naime, obroci ne smeju biti teški i masni, a posle obroka izbegavati sedenje.
Pušenje povećava rizik od steriliteta, a u trudnoći dovodi do smanjena težine novorođenčeta, a može dovesti i do prevremenog porođaja pa i pobačaja…Praksa je pokazula da se dugogodišnji pušači odreknu cigareta tek pošto obole od bilo koje bolesti za koju se smatra da je krivo pušenje-zbog čega je važna edukacija posebno mladih ljudi.
Iz godine u godinu stalni je porast bolesti koje su uzrokovane pušenjem.
Starosna granica se sve više pomera i ka mlađim osobama, pa se tako trenutno karcinom pluća i druge bol izazvane pušenjem javljaju i u četrdesetim godinama.

Prikaži još ovjava iz Društvo

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

TA „Vaskršnji susreti planinara Srbije“

Prema kalendaru akcija PS Srbije PSD „Magleš “ iz Valjeva Vas poziva na Tradicionalnu akci…