Valjevska pivara na kraju 2015 očekuje prihod od skoro 600 miliona dinara. Ovo preduzeće u poslednje tri godine beleži konstantan rast prodaje, a naredne godine će obnoviti i izvoz na tržište Bosne. Po prvi put Pivara je uspešno ugovorila poslove izvoza na tržišta Rusije i Amerike. Plan reorganizacije Valjevske pivare traje do marta 2016 godine, a nakon toga je moguć ulazak u proces privatizacije.


Srbija beleži konstantan pad prodaje piva od 8% i to u poslednje tri godine. Za razliku od ovakvog trenda, valjevska pivara ima konstantan rast prodaje. Prema trenutnoj projekciji, do kraja 2016 pivara će završiti godinu sa proizvodnjom od 100 hiljada hektolitara što je za 12 posto više u odnosu na prethodnu godinu.

Pivara očekuje dobit od oko 20 miliona dinara. Plate su na nivou prosečnih plata na republičkom nivou, porezi i doprinosi su redovni.

Prirodnim odlivom, broj zaposlenih u Valjevskoj pivari je sa 203 spao na 197 ljudi. A kao potpuno tržišna kompanija u pivari smatraju da pivara treba da bude izuzeti iz zakona o zabrani zapošljavanja.

Oprema i postrojenja su relitalizovana, a 2016 god. u planu je i zanavljanje opreme. Tržište pivare je uglavnom zapadna Srbija. Ove godine, ponovo se obnavlja izvoz na tržište Bosne, a sklopljeni su ugovori za rusko i američko tržište.

Plan reorganizacije Valjevske pivare traje do marta 2016 godine, a nakon toga je moguće da uđe u proces privatizacije.

Preduzeće je tokom 2015 dobilo i značajna priznanja, nedavno dobijeno od str RPK Valjevo ali i nagrada od udruženja “Moja Srbija” RPK Beograda i grada Beograda, kao društveno najodgovornija kompanija u Srbiji jer je pomogla kros RTS-a, nagrada koju će primiti 29. decembra. Najprodavanije je i dalje pivo od 0.5l. Pivara gasi proizvodnju Atlas-a, a počinje proizvodnju novog piva. Za novu marku još uvek nije odabrano ime, a ono što je sigurno jeste da će za razliku od Valjevskog, novo biti latinično. Juče je podignut novi sajt pivare sa istom adresom valjevskopivo.rs.

Prikaži još ovjava iz HomePage

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

TA „Vaskršnji susreti planinara Srbije“

Prema kalendaru akcija PS Srbije PSD „Magleš “ iz Valjeva Vas poziva na Tradicionalnu akci…