Poslednjih desetak godina na području Valjeva u zavisnosti od vremenskih uslova, velikih kiša ili otapanja snega, proradi određeni broj klizišta. Veće štete astale su prošle godine nakon majskih poplava, a grad nema dovoljno sredstava da sam sanira sva postojeća, pa se u zavisnosti šta je ugroženo obezbeđuje novac. Od klizišta koja su ugrožavala kuće, u poslednje vreme završena je sanacija u Zlatiborskoj I Njegoševoj ulici.

Prema do sada postojećim podacima, registovano je 266 klizišta, što ne znači da ih nema više. Ona se nisu našla na popisu jer nisu prjavljena ili su na nepristupačnim terenima, a ne postoji ni satelitski snimak ovog područja na osnovu kojih bi klizišta bila registrovana.

Prema istraživanjima geolog, na području Valjeva postoji nekoliko tipova klizišta i ona su uglavnom površinska.

Pored prirodnih faktora na pojavu klizišta utiče i čovek.

Kako bi se štete na objektima i infrastrukturi smanjile na najmanju moguću meru, prilikom izgradnje potrebno je da se urade i geološke podloge, a Valjevo je jedan od retkih gradova u Srbiji gde se to radi.

U budžetu će za narednu godinu biti opredeljeno 50 miliona dinara za sanaciju klizišta, a očekuje se i da država pomogne sa svoje strane.

Prikaži još ovjava iz HomePage

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

TA „Vaskršnji susreti planinara Srbije“

Prema kalendaru akcija PS Srbije PSD „Magleš “ iz Valjeva Vas poziva na Tradicionalnu akci…