Nacrt Zakona o stanovanju i održavanju zgrada predvidja da se obnova i održavanje fasada, krovova, liftova i ostalog što bi moglo da ugrozi bezbednost stanara i prolaznika proglasi javnim interesom. Svaka zgrada sa 30 i više stanova moraće da ima profesionalnog upravnika, manje zgrade samo upravnika, a plate će obezbedjivati vlasnici stanova. Profesionalni upravnici će biti registrovani u Privrednoj komori i polagaće za licencu. U manjim zgradama upravnike će birati skupštine stanara i to na četiri godine.

Sve zgrade će morati da se registruju u opštini, da otvore račun i da uplaćuju sredstva za održavanje, plaćanje upravnika i ostalo, a grad ili opština propisaće minimalna mesečna sredstva za održavanje zgrada.

Prema članu 44. Nacrta Zakona opština osniva javno preduzeće ili privredno društvo za obavljanje poslova od javnog interesa u oblasti stanovanja, a može te poslove da poveri i privrednom društvu čiji je osnivač drugo lice. Ona će morati da izdvoji sredstva iz budžeta za intervencije na zgradama, jer ako stanari ne obezbede izvodjenje radova na zgradi iz bezbednosnih razloga, opština će angažovati javno preduzeće, a posle će to naplatiti od stanara.

Svaka stambena zgrada će morati da zaključi ugovor o obaveznom osiguranju od štete, a najniži iznos će utvrditi Vlada Srbije. Jedna od novina je i da će stanodavci moći lakše i brže da izbace iz stana stanare koji ne plaćaju kiriju.

Koliko će od svega što novi Zakon propisuje, kada bude usvojen, biti sprovedeno u praksi, odnosno koliko je realno moguće da bude sprovedeno ostaje da se vidi.

Prikaži još ovjava iz HomePage

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

TA „Vaskršnji susreti planinara Srbije“

Prema kalendaru akcija PS Srbije PSD „Magleš “ iz Valjeva Vas poziva na Tradicionalnu akci…