Na medjudržavnoj konferenciji koja se održava u Beču posvećenoj energetskoj efkasnosti, grad Valjevo konkurisaće pilot projektom za četiri zgrade u Valjevu. Realizacijom ovog projekta bile bi subvencionisane fasade i priključak na toplovod.

Ocena grada je da je glavni nedostatak topifikacije Valjeva taj što se sve vreme radilo na magistralnim toplovodima, a ne i na manjim površinama. Zamenik gradonačelnika Žarko Kovač konstatovao je da je broj priključenih na toplovod mali u odnosu na očekivano, ali je kako kaže razlog bio u tome što su troškovi priključenja bili vrlo visoki. ” Pored toga lično mislim da je grejanje skupo . Nije normalno da ako se greje sa jednog mesta to bude skuplje, a sada jeste skuplje. Tu imamo i efekat zgadjenja grada koji toplana rešava. Da bismo to postigli potrebno je da najpre toplovod preolazi u blizini i da se na neki način postave podstanice. Grad se prihvatio nekih obaveze i možemo reći da su centralni delovi grada pokriveni toplovodom. problem su druga naselja , praktično okolna u kojima živi 2/3 stanovništva Možda neko smatra da je besmisleno voditi toplovod na brda, ali za pet ili šest godina to će se pokazati kao isplativo. Sada trenutno to ne možemo da uradimo”, kaže Kovač.
On objašnjava da grad trenutno realizuje prolazak toplovoda , ali i da grad ima nameru da omogući nabavku podstanica i sistem kreditiranja za termoizolaciju objekata i kućnih instalacija. ” Ljudima se ne isplati da rade grejanje ako im je objekat loše ili uopšte nije izolovan.Svuda je problem grejanja rešen u drugim gradovima i zemljama, ali kod nas još uvek nije. Mi smo napravili jedan pilot projekat sa inženjerima iz Direkcije, Toplane i odeljenjem za razvoj i to ćemo ponuditi na ovoj konferenciji u Beču. Tu učestvuju brojni gradovi zemalja Evrope Obračunali smo kako to treba da izgleda da se uradi tri do pet zgrada koje imaju oko 60 stanova . To ćemo predložiti i tražiti finansijera kako bi gradjani videli kako to treba da izgleda. Razgovaraćemo sa bankom ili fondom da vidimo kako to treba da se kreditira ne samo priključenje i instalacije već i fasade”, rekao je Kovač.
On objašnjava da će se tražiti rešenje što manjeg finansijskog opterećenja za gradjane . ” Pokušaćemo da to uredimo da bude na četiri ili pet godina
Grejanje je dugo smatrano socijalnom kategorijom zbog čega se Toplana zaduživala i sada imamo situaciju kakvu imamo . Uradili smo mnogo toga po pitanju Toplane i sada Toplana ima samo dugove prema robnim rezervama”, kaže Kovač.
Na pitanje Vamedie zašto se odustalo od nabavke gasa Kovač kaže da se nije odustalo već je grad zakasnio sa nabavkom. “Sve je zbog te sednice zakasnilo pa i nabavka gasa . Nama je cilj da stavimo veliki kotao u funkciju i nema tehničkih prepreka za korišćenje gasa. Obaveza dobavljača će biti da dostavi opremu za pretakanje gasa. Sada nismo stigli , ali za narednu godinu se planira da to bude realizovano”, kaže Kovač.
kad su u pitanju zgrade koje će biti obuhvaćene pilot projektom Kovač kaže da postoje zgrade koje odgovraju traženom profilu po broju stanova , ali da majpre treba sačekati da se vidi da li će pilot projekat koji će grad predložiti biti i prihvaćen. On tvrdi da postoji interesovanje kod gradjana , što jeste najvažnije u ovom trenutku.

Prikaži još ovjava iz Društvo

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

TA „Vaskršnji susreti planinara Srbije“

Prema kalendaru akcija PS Srbije PSD „Magleš “ iz Valjeva Vas poziva na Tradicionalnu akci…