Prema najnovijim najavama, a prema rečima predsednika sindikata medicinskih sestara i tehničara Srbije, Dragana Bisenića, početkom sledeće godine će doći do ponovnog pripajanja Domova zdravlja bolnicama i formiranja zdravstvenih centara. Da je teža kontrola novca koji stiže od Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje (RFZO), dokaz je i slučaj od juna meseca, kada je, zbog neusaglašenih odnosa među ustanovama, sugrađanin Saša Jevtić 2 meseca čekao uput za mikrobiološku laboratoriju zavoda za javno zdravlje, a koji nije mogao da dobije ni od specijaliste opšte bolnice, niti od izabranog lekara DZ.

Sredstvima koje daje republički fond za zdravstveno osiguranje raspolažu i bolnica i Domovi zdravlja, prosleđuju ih ustanovi čije im usluge trebaju, u ovom slučaju zavodu za javno zdravlje. Međutim i jedna i druga ustanova imaju neusaglašenje stavove o izdavanju uputa, a samim tim i trošenju novca od fonda za socijalno osiguranje.

Odmah se obratila i opšta bolnica obrazloženjem da ustanova ima ugovornu obavezu izdavanja uputa samo ambulantnim korisnicima koji boluju od tuberkuloze.

Ustanova koja radi mikrobilolšku analizu i na čiji račun treba da legne novac od ustanove koja napiše uput je zavod za javno zdravlje.

Međutim, fond republičkog zdravstvenog osiguranja filijala za Kolubarski okrug, se za konkretan slučaj- o tome ko treba da izda uput za laboratoriju zavoda za javno zdravlje, obratila saopštenjem u kome je navedeno da je oftamolog opšte bolnice Valjevo, kod kojeg je pacijent bio upućen od izabranog lekara bio nadležan da izda uput. U istom saopštenju je navedeno i da je lekar specijalista u obavezi da u svom izveštaju, izabranom lekaru treba da dostavi obrazložen nalaz, odnosno uspostavljenu dijagnozu i ocenu mišljenja sa uputstvom o daljem lečenju osiguranog lica. Što znači da su lekari u bolnici dužni da izdaju upute za sve analize koje su im potrebne radi uspostavljanja dijagnoze. Kako više ne bi dolazilo do ovakvih i sličnih problema i da bi bila uspostavljena bolja kontrola nad sredstavima sa kojima ustanove raspolažu, ponovno pripajanje Domova zdravlja bolnicama u Zdravstvene biće neophodno. U Srbiji trenutno ima 10 Domova zdravlja koji su pod blokadom. Od 346 zdravstvenih ustanova primarne zaštite, 129 je u finansijskim teškoćama.

Prikaži još ovjava iz HomePage

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

TA „Vaskršnji susreti planinara Srbije“

Prema kalendaru akcija PS Srbije PSD „Magleš “ iz Valjeva Vas poziva na Tradicionalnu akci…