Povodom Svetske nedelje testiranja na HIV, Visoka poslovna škola strukovnih studija ugostila je stručnu ekipu Zavoda za javno zdravlje i Omladine JAZAS-a, kako bi se u prostorijama Studentskog kluba VIPOS-a realizovalo dvočasovno dobrovoljno, anonimno i poverljivo testiranje na virus koji izaziva AIDS.

Testiranje je organizovano za sve zainteresovane studente i zaposlene valjevske visoke državne škole, kao i građane, a ekipa Zavoda za zaštitu zdravlja koristila je visoko senzitivne testove na HIV koji daju rezultat daju do 30 minuta nakon testiranja. To je bila mogućnost da svako proveri svoj HIV status i ako se rizično ponaša, da utvrdi da li je HIV pozitavan ili negativan.

„HIV se prenosi seksualnim putem bez zaštite, inficiranom krvi ili preko majke na dete. Dominantan način prenosa je seksualni kontakt, ali je važno znati da je prenos moguć i kontaktom sa inficiranom krvi na više načina, od transfuzije i korišćenja nesterilisanih igli, do čak pirsinga na telu. Pre i nakon testiranja, stručna služba Zavoda za javno zdravlje je svakom testiranom dala sve potrebne i korisne informacije“, kaže Aleksandar Tomić iz Omladine JAZAS-a.

Uz testiranje, svim studentima i zaposelnima VIPOS-a deljen je i odgovarajući propagandni materijal o rizicima HIV-a.

 

Prikaži još ovjava iz Društvo

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

TA „Vaskršnji susreti planinara Srbije“

Prema kalendaru akcija PS Srbije PSD „Magleš “ iz Valjeva Vas poziva na Tradicionalnu akci…