U valjevskom Domu zdravlja do sada je vakcinisano oko 1.100 građana, a preostalo je skoro 1.400 doza vakcina protiv sezonskog gripa, zbog čega je iz ove ustanove upućen poziv sugrađanima koji pripadaju rizičnim grupama da dođu i da prime vakcinu.

S obzirom da virusa gripa još uvek nema i da se ne očekuje uskoro, ima sasvim dovoljno vremena da se stekne imunitet, jer je od momenta primanja vakcine potrebno 2-3 nedelje. Vakcina sadrži sve sojeve gripa predviđene za ovu sezonu i stvaraju imunitet za narednih šest meseci. Vakcinu ne mogu primiti, osobe osetljive na kokošje meso, perje i jaja, a ove godine ne preporučuje se ni onima koji su osetljivi na gentamicin, jer ga ima u malim tragovima. Takođe, vakcinu ne treba da prime osobe koje su prehlađene i imaju temperaturu, dok ne ozdrave.
Vreme neophodno za sticanje imuniteta je dve do tri nedelje posle davanja vakcine. Imajući u vidu različitu efikasnost vakcine prema uzrasnim kategorijama, uvek postoji mogućnost da se kod vakcinisanih razvija blaža klinička slika i da se redukuju moguće teže komplikacije u slučaju obolevanja kod osoba koje su u riziku.

Prikaži još ovjava iz HomePage

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

TA „Vaskršnji susreti planinara Srbije“

Prema kalendaru akcija PS Srbije PSD „Magleš “ iz Valjeva Vas poziva na Tradicionalnu akci…