Večeras u 19.00h, u Internacionalnom umetničkom studiju „Radovan Trnavac Mića“ u Valjevu, biće otvorena grupna izložba pod nazivom „Moguće je i kad je nemoguće”, članova čuvene „Zadarske grupe”. Prvi put do sada na jednom mestu mogu da se pogledaju zajedno izložena dela Kosare Bokšan, Ljubinke Jovanović Mihajlović, Milete Andrejevića, Milorada Bate Mihailovića, Miodraga Miće Popovića, Petra Omčikusa i Vere Božičković Popović.

Grupa avangardnih budućih umetnika, studenata beogradske Akademije likovnih umetnost iz klase profesora Ivana Tabakovića, u prolećnom semestru 1947. godine, napustila je Akademiju i otišla u Zadar. Otisnula se u slobodno i samostalno kreiranje likovne umetnosti bez tutorstva i pritiska tadašnje posleratne ideologije socijalističkog realizma, kojа je direktno prenesena iz Sovjetskog Saveza. Svojim buntom i „umetničkim izletom”, ovi mladi ljudi, koji će kasnije postati poznati srpski i svetski slikari, oformili su nešto što će postati fenomen u domaćoj istoriji posleratne umetnosti pod nazivom „Zadarska grupa”. Njihova pobuna nije proisticala samo iz neslaganja sa sadržinom i formom koja im se kao studentima nametala, već je to bio napor da se izađe iz začaranog kruga doratnih tendencija građanskog slikarstva. Odluka da napuste Akademiju i odu u Zadar bila je prelomna, a događaj je uticao da se stvori novi prostor u srpskoj likovnoj umetnosti.

Njihov odlazak i boravak u Zadru poprimio je razmere društveno-političkog „slučaja”. Bili si izbačeni sa Likovne akademije, a zatim vraćeni na studije po direktivi tadašnje ministarke kulture Mitre Mitrović. Svi, osim Miće Popovića. Nakon toga, njihovi životi krenuli su put svetskih likovnih centara Pariza i Njujorka, u kojima će stvarati i stvoriti svoju umetnost i karijere. Svako od njih postao je priznat i poznat umetnik i na tlu bivše SFRJ i u svetu. Njihov potpis na dnu platna postao je vrednost, ali i dokaz jačine umetnikove borbe, u kojoj vizija, talenat i sloboda kreacije ne smeju nikada biti ukroćeni.

I na kraju, važno je naglasiti da ovi umetnici, članovi Zadarske grupe, za svog života nikada nisu izlagalizajedno. Stoga ova izložba u Internacionalnom umetničkom studijuRadovan Trnavac Mićaponovo pišeistoriju, ili možda ispravlja istorijske greške. Svi su ponovo okupljeni pod kupolom galerije Studija u Valjevu. Isvi su podjednako umetnički zagonetni kao nekada po povratku iz Zadra, ali iznad svega grandioznizahvaljujući upravo onome što je počelo da klija u tom, njima omiljenom, dalmatinskom gradu.  

Prikaži još ovjava iz HomePage

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

TA „Vaskršnji susreti planinara Srbije“

Prema kalendaru akcija PS Srbije PSD „Magleš “ iz Valjeva Vas poziva na Tradicionalnu akci…