Zaposleni u Zavodu za javno zdravlje Valjevo, povodom Nacionalne kampanje “Oktobar mesec pravilne ishrane” i obeležavanja 16. oktobra Svetskog dana hrane skrenuli su pažnju Valjevcima na važnost zdrave ishrane, naročito školske dece.
Povodom Nacionalne kampanje “Oktobar mesec pravilne ishrane” i obeležavanja 16. oktobra Svetskog dana hrane Zavod za javno zdravlje Valjevo skrenuo je pažnju Valjevcima na važnost zdrave ishrane, naročito školske dece. Hrana u predškolskim ustanovama je kalorijski i energetski apsolutno pripremljena po potrebi dece, što nije slučaj u školama,  kaže dr Ljubiša Stevanović iz ZZJZ Valjevo.On savetuje roditelje da prate potrebe deteta i pravilno rasporede namirnice po obrocima. Roditelji mogu pratiti  literaturu i sami se edukovati, ali se mogu posavetovati i u Zavodu.

Zaposleni u Zavodu ne mogu da utiču na odluku škole gde će deci obezbeđivati obroke, tj. užinu, ali redovno, savetodavno informišu zaposlene u školama šta treba da sadrži jedan obrok.

Dr ističe da dnevna potreba za mesom prosečnog muškarca težine 65kg iznosi 88g belančevina, dok prosečan čovek pojede od 200-300g. On takođe napominje, da slatkiši predstavljaju ogoman izvor energije koju je neophodno fizičkom aktivnošću potrošiti. I savetuje da je bolje ostati gladan nego se prejesti.

Organizacija za hranu i polјoprivredu (FAO) obeležava svake godine Svetski dan hrane, na dan svog osnivanja – 16. oktobar. Ovogodišnji slogan je: “Socijalna zaštita i polјoprivreda – prekidanje ciklusa ruralnog siromaštva”. U fokusu međunarodnog obeležavanja je uloga socijalne zaštite u iskorenjivanju gladi i siromaštva, sa cilјem da se pruži pomoć i podrška vladama zemalјa i partnerima za uvođenje i integrisanje programa socijalne zaštite u nacionalne strategije i politike razvoja. Programi socijalne zaštite doprinose povećanju prihoda, pobolјšanju statusa i povećanju kapaciteta siromašnih i ostalih ranjivih populacionih grupa, kao i unapređenju dostupnosti zdravstvene zaštite. Tokom poslednjih godina, oko 150 miliona lјudi u svetu prevazišlo je ekstremno siromaštvo zahvalјujući uspešnim socijalnim programima.U Srbiji se Svetski dan hrane obeležava od 2001. godine, a tokom oktobra se sprovodi kampanja „Mesec pravilne ishrane“, u okviru koje se u saradnji sa predškolskim ustanovama, školama, lokalnom zajednicom, stručnim udruženjima organizuju predavanja, tribine, izložbe na temu pravilna ishrana. Jedna od najznačajnijih aktivnosti je nagradni konkurs za najbolјi likovni i literarni rad za decu predškolskih ustanova i učenike osnovih škola na temu „Pravilna ishrana – od njive do tanjira”.

Prikaži još ovjava iz Društvo

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

TA „Vaskršnji susreti planinara Srbije“

Prema kalendaru akcija PS Srbije PSD „Magleš “ iz Valjeva Vas poziva na Tradicionalnu akci…