Ruska vojna operacija u Siriji nije bila veliko iznenađenje za SAD, jer su one pažljivo pratile prebacivanje naoružanja na ime pomoći sirijskom predsedniku Bašaru el-Asadu, izjavio je američki predsednik Barak Obama.

“Imamo prilično dobru obaveštajnu službu. Znali smo da (ruski predsednik Vladimir Putin) planira da pruži vojnu pomoć potrebnu Asadu, jer su bili nervozni zbog mogućnosti neizbežnog kraha tog (Asadovog) režima”, rekao je Obama za TV “Si-Bi-Es” (CBS) a prenosi “Bi-Bi-Si” (BBC).

Predsednik SAD je, pritom, rekao da smatra pogrešnom rusku strategiju u Siriji.

“Ako smatrate da je liderstvo spuštanje vaše privrede do dna i slanje vojske radi podupiranja jedinog saveznika, onda imamo različitu definiciju o liderstvu”, rekao je Obama.

Predsednik SAD smatra pogrešnom strategiju Moskve, između ostalog i sa aspekta borbe protiv “Islamske države” (IS), prenela je agencija TAS S.

“Dok se Asad nalazi na vlasti, teško će biti preorijentisati snage umerene sirijske opozicije na borbu protiv IS”, rekao je Obama, izražavajući nadu da će pre ili kasnije islamisti u Iraku i Siriji biti likvidirani.

Međutim, kako je rekao, da bi se to desilo potrebne su određene okolnosti a “sunitsko stanovništvo tih zemalja treba da se priključi borbi protiv IS”.

Obama je kazao i da se problem Sirije ne može rešiti vojnim sredstvima, već jedino političkim putem uz učešće “svih ključnih igrača”.

Prema njegovim rečima, Vašington je spreman da na tome radi sa drugim zemljama, a očekuje da će “Rusija i Iran izvršiti uticaj na Asada”.

Obama je rekao i da SAD ne planiraju da upućuju u Siriju i Irak njihove kopnene snage, ali da će nastaviti sa vazdušnom operacijom protiv IS.

Prikaži još ovjava iz Politika

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

TA „Vaskršnji susreti planinara Srbije“

Prema kalendaru akcija PS Srbije PSD „Magleš “ iz Valjeva Vas poziva na Tradicionalnu akci…