Američka i ruska vojska će možda već danas održati sastanak o tome kako da izbegnu slučajni konflikt tokom svojih odvojenih vazdušnih udara u Siriji, izjavio je danas američki državni sekretar DŽon Keri nakon sastanka sa šefom ruske diplomatije Sergejem Lavrovim.

“Složili smo se da je imperativ da što pre, a možda već danas, održimo razgovore između predstavnika naših vojski o izbegavanju konflikta”, rekao je Keri na zajedničkom obraćanju novinarima sa Lavrovim u sedištu Ujedinjenih nacija u Njujorku, a prenela agencija AFP.

Keri je naveo da su, uprkos zabrinutosti zvaničnog Vašingtona u vezi podrške Rusije za sirijskog predsednika Bašara Asada i ruskog izbora ciljeva u njihovoj tek započetoj kampanji vazdušnih udara u Siriji, Lavrov i on unapredili ideje o ubrzanju političkog procesa u toj zemlji.

“Svi želimo da Sirija bude demokratska, ujedinjena, sekularna država, koja će biti dom za sve etničke grupe čija će prava biti zagarantovana, ali među nama postoje neke razlike kad je reč o detaljima kako to postići”, izjavio je Lavrov.

Keri je dodao da će Lavrov i on predstaviti predloge predsednicima svojih država, Baraku Obami i Vladimiru Putinu, i da će ostati u kontaktu dok dve strane budu razrešavale međusobne razlike.

“Sigurno ćemo i dalje biti u kontaktu na ovu temu, zato što smo se takođe složili da je imperativ da se iznađe rešenje i na svaki način izbegne eskalacija”, rekao je Keri.

Rusija je juče po prvi put izvršila vazdušne udare na ciljeve Islamske države u Siriji, ali zvanični Vašington i sirijska opozicija navode da su u tim napadima pogođeni položaji umerenih sirijskih pobunjenika.

Prikaži još ovjava iz Politika

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

TA „Vaskršnji susreti planinara Srbije“

Prema kalendaru akcija PS Srbije PSD „Magleš “ iz Valjeva Vas poziva na Tradicionalnu akci…