Palestinska zastava biće podignuta danas u Ujedinjeninm nacijama prvi put, što je tračak nade u vreme rastućeg očajanja što nije stvorena nezavisna držva, kako je istakao palestinski predsednik Mahmud Abas.

Generalni sekretar UN Ban Ki – mun i Abas će predsedaviti petnaestominutom ceremonijom u 13 sati (19 sati po srednjevropskomvremenu), ubrzo nakon što se palestinski lider obrati Generalnoj skupštini, javlja AFP.

Osamdesetogodišnji Abas je to nazvao “momentom nade” u članku objavljenom u “Hafington postu” uoči ceremonije. Prognozira se da će padati kiša skoro ceo dan, a pozvane su stotine svetskih lidera da prisustvuju. Jedan zvaničnik u palestinskoj misiji nije međutim mogao da kaže koliko će ih tačno doći, osim da će ih prisustvovati puno.

Izrael i SAD se protive podizanju zastave i smatraju to simboličnim gestom koji ne služi miru. Generalna skupstina UN glasala je 10. septembra da se istaknu zastave Palestine i Vatikana, zemalja koje obe imaju status posmatrača.

Rezoluciju je podržalo 119 zemalja, 45 se uzdržalo, a 8 je bilo protiv, uključujući Australiju , Izrael i SAD.Izraelski ambasador u svetskom telu Ron Prosor je taj potez označio “pokušajem da se otme UN”, insistirajući da je jedini put ka palestinskoj državnosti vodi kroz pregovore. U pomenutom članku Abas je apelovao na međunarodnu zajednicu da hitno iskoristi trenutak sa ceremonije podizanja zastave i obezbedi jasan plan kako bi se okončala izraelska okupacija, podržala ljudska prava i postigla pravda.

Prikaži još ovjava iz Politika

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

TA „Vaskršnji susreti planinara Srbije“

Prema kalendaru akcija PS Srbije PSD „Magleš “ iz Valjeva Vas poziva na Tradicionalnu akci…