izvor: Tanjug

Parlamentarna skupština Saveta Evrope (PSSE) će danas birati novog generalnog sekretara, a za tu poziciju Srbija je kandidovala nekadašnju poslanicu LDP i profesorku Pravnog fakulteta Svetislavu Bulajić.

Srbija, koja je članica SE od 2003. godine, prvi put ima kandidata za neku visoku poziciju u tom telu, a iz naše delegacije poručuju da možemo da budemo optimisti u pogledu izbora Svetislave Bulajić.

Konačna odluka o tome ko će biti generalni sekretar PSSE biće doneta danas na zasedanju u Strazburu, tajnim glasanjem poslanika svih 47 zemalja članica, a protivkandidat Bulajić je aktuelni sekretar PSSE Poljak Vojcek Savicki.

Šefica delegacije Skupštine Srbije pri PSSE Aleksandra Đurović rekla je Tanjugu da možemo biti optimisti kada je u pitanju krajnji rezultat.

Đurović je napomenula da se srpska delegacija prethodna tri meseca intezivno bavila predstavljanjem Bulajićeve, da su ona i njen program predstavljeni na najvažnijim organima PSSE i pred nekoliko poslaničkih grupa, te da je ocenjena kao kvalitetan kandidat.

“Očekivanja sa naše strane su da pobedimo naravno. Potrudili smo se da svi poslanici koji učestvuju u glasanju imaju priliku da je sretnu, razgovaraju sa njom i vide njen program. Neke informacija koje imamo i raspoloženje je takvo da zaista mogu da mislim da možemo biti optimisti kada je u pitanju krajni rezultat”, istakla je Đurović.

Dodala je da je pozitivno ocenjeno i to što je Srbija omogućila demokratski izbor, budući da se bira između dva kandidata, jer se, objašnjava, događalo da u nekim izborima bude samo jedan kandidat, pa poslanici nisu bili u mogućnosti da se opredele.

Kandidatura Bulajić, prema njenim rečima, bila je prilika da Srbija predstavi i sebe i pokaže da ima izuzetno dobre kadrove koji mogu da obavljaju najviše funkcije u međunarodnim organizacijama.

Prikaži još ovjava iz Politika

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

TA „Vaskršnji susreti planinara Srbije“

Prema kalendaru akcija PS Srbije PSD „Magleš “ iz Valjeva Vas poziva na Tradicionalnu akci…