Šampionka 34. izložbe priplodnih goveda simentalske rase održane u nedelju u Lajkovcu je krava Milica Poljoprivredne škole iz Valjeva. Milica je u drugoj laktaciji za 305 dana dala 6.120 litara mleka sa 3,95 procenata mlečne masti. U kategoriji krava za najbolje grlo proglašena je Mici Živomira Markovića iz Strmova, najkvalitetnija prvotelka je Fatima čuvenog odgajivača Marka Milosavljevića iz Dučića, dok je šampionka među junicama Klara takođe poznatog stočara Milana Milakovića iz Mratišića. Najbolju kolekciju krava izveo je Vidosav Čitaković iz mioničkog sela Gornji Mušić, prvotelki Marko Milosavljević iz Dučića, dok je kao najkvalitetniju kolekciju junica na izložbi žiri ocenio grla Vojina Jerotića iz Vrhovina.

Uprkos činjenici da je kiša neprestano padala i ove godine se na prostoru budućeg „Agrobiznis centra” okupio veliki broj stočara i posmatrača. Izložbu je otvorio predsednik Opštine Lajkovac Živorad Bojičić naglasivši da je zahvaljujući smotri održana brojnost krava i bitno unapređen rasni i genetski potencijal goveda na kolubarskom području.

Na izložbi su učestvovala 34 stočara sa 112 grla. Novčanim iznosima nagrađene su šampionke i po tri pratilje u svim kategorijama, kao i kolekcije. Komisiju za ocenjivanje činili su dr Miroslav Plavšić (Poljoprivredni fakultet Novi Sad), dipl. inž. Dragan Nikšić (Institut za stočarstvo Zemun polje), dr Radivoje Đurđević (Stočarsko-veterinarski centar Velika Plana) i dr Radosav Vujić (Poljoprivredna savetodavna i stručna služba Valjevo).

Generalni pokrovitelj tradicionalne smotre kolubarskih stočara je Opština Lajkovac, organizatori Opština Lajkovac, Opština Mionica, Centralno udruženje odgajivača goveda simentalske rase, Udruženje odgajivača goveda simentalske rase „Kolubara” iz Lajkovca, Centar za poljoprivredu Lajkovac i Udruženje odgajivača goveda simentalske rase „Kolubarski simentalac” iz Valjeva.

Lajkovačka izložba trenutno je najveća smotra te vrste u Srbiji, a svrstana je i u Evropski kalendar izložbi krava i junica simentalske rase. U Kruševcu će početkom oktobra biti održana prva republička smotra goveda simentalske rase (van Novog Sada), a najavljeno je da će Opština Lajkovac podržati učešće kolubarskih farmera. Izložba se organizuje zbog nezadovoljstva više udruženja i stočara uslovima i tretmanom na Poljoprivrednom sajmu u Novom Sadu.

Prikaži još ovjava iz Poljoprivreda

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

TA „Vaskršnji susreti planinara Srbije“

Prema kalendaru akcija PS Srbije PSD „Magleš “ iz Valjeva Vas poziva na Tradicionalnu akci…