Evropska Noć istraživača slavi svoj X rođendan. Pre tačno jedne decenije održano je prvo izdanje pod pokroviteljstvom Evropske komisije s ciljem da se prevaziđe postojeći jaz između naučne zajednice i šire javnosti. 2005. godine istraživači u Evropi su izašli na gradske trgove i ulice, ušli u kulturne i tržne centre i kroz brojne interaktivne i zabavne aktivnosti pokazali slučajnim prolaznicima koliko je nauka zapravo zanimljiva.

Ove godine u Srbiji se obeležava šesta po redu Noć istraživača, a među deset gradova u Srbiji koji je obeležavaju našlo se i Valjevo, odnosno, Valejvska gimnazija. Jedan od eksperimenata koji je privlačio pažnju je kako izolovati DNK pomoću onoga što se nalazi u vašoj kuhinji.

Institut za biološka istraživanja Siniša Stanković, predstavio je danas eksperiment iz oblasti ponašanja, odnosno konkretno anksioznosti kod eksperimentalnih miševa.

Ovakav način prezentacije nauke doprinosi naravno većoj popularizaciji i interesovanju mladih.

Noć istraživača je u protekloj deceniji prerasla u manifestaciju koja se obeležava svakog četvrtog petka u septembru, danas čak u više od 320 gradova Evrope, a kod nas se organizuje od 2010. godine.

Prikaži još ovjava iz Obrazovanje

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

TA „Vaskršnji susreti planinara Srbije“

Prema kalendaru akcija PS Srbije PSD „Magleš “ iz Valjeva Vas poziva na Tradicionalnu akci…