izvor: tanjug

Kineski predsednik Si Đinping izjavio je danas da ukoliko Kina i SAD dobro sarađuju mogu postati temelj globalne stabilnosti i da bi konfrontacija mogla dovesti do katastrofe za obe zemlje i svet u celini.

“Ako Kina i SAD sarađuju dobro, oni mogu postati temelj globalne stabilnosti, a ako ulaze u konflikt ili konfrontacije, to bi moglo dovesti do katastrofe za obe zemlje i sveta u celini”, rekao je Sji prvog dana višednevne posete SAD, prenela je agencija Rojters.

U uvodnom izlaganju pred oko 650 poslovnih ljudi i drugih gostiju u Sijetlu, Sji se dotakao spornih pitanja dve zemlje – od ekonomskih reformi do sajber kriminala, ljudskih prava i industrijske špijunaže.

Kina neće manipulisati svojom valutom da bi povećala izvoz i nikada se neće upuštati u industrijsku špijunažu, potvrdio je Sji i dodao da strana preduzeća neće biti diskriminisana i da će Kina ubrzati otvaranje svog tržišta i nastojati da unapredi ljudska prava.

Kineski predsednik je bio jasan da strane organizacije u njegovoj zemlji moraju da “poštuju kineske zakone”, pošto je predlog kineskog zakona izazvao strah od dalje mogućnosti delovanja američkih organizicija.

Prikaži još ovjava iz Politika

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

TA „Vaskršnji susreti planinara Srbije“

Prema kalendaru akcija PS Srbije PSD „Magleš “ iz Valjeva Vas poziva na Tradicionalnu akci…