Premijer Grčke Aleksis Cipras objavio je u utorak sastav nove koalicione vlade i ponovo na mesto ministra finansija postavio Euklida Cakalotosa.

Cipras je u vladu ponovo imenovao većinu ministara koji su u kabinetu bili s njim ranije ove godine.

Cakalotos će se, kako navodi Rojters, suočiti s teškim izazovom da sprovede nepopularne ekonomske reforme za koje se založio Cipras, a što je bio uslov da Grčka dobije treći paket pomoći međunarodnih kreditora u pet godina.

Cakalotos, koji je impresionirao kolege iz evrozone svojim konstruktivnim pristupom u pregovorima o paketu pomoći posle ostavke Janisa Varufakisa, dvoumio se da li da ponovo prihvati mesto ministra finansija, saopštio je juče grčki radio.

Unutar ministarstva unutrašnjih poslova, za veliki problem izbeglica u Grčkoj, zemlji koja se nalazi na najistočnijoj granici Evropske unije, zadužen je Janis Muzalas, odnosno zadržao je dužnost ministra za migracije.

Ministar spoljnih poslova i dalje je Nikos Kocijas dok je ministar energetike Panos Skurletis koji je u avgustu suspendovao dozvolu za sporni projekat rudnika zlata kojim upravljaju Kanađani, na severu Grčke.

Ministar odbrane je Panos Kamenos, dok je Teodoris Dricas i dalje ministar pomorstva.

U Grčkoj su u nedelju održani vanredni parlamentarni izbori na kojima je Siriza osvojila 35,47 odsto glasova ili 145 od ukupno 300 poslaničkih mesta.

Cipras je već saopštio da će vladajuću većinu formirati sa dosadašnjim koalicionim partnerom, krajnje desničarskom strankom Nezavisni Grci (ANEL), koja je dobila 3,69 odsto glasova i 10 mesta u parlamentu.

 

Prikaži još ovjava iz Politika

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

TA „Vaskršnji susreti planinara Srbije“

Prema kalendaru akcija PS Srbije PSD „Magleš “ iz Valjeva Vas poziva na Tradicionalnu akci…