Ministri spoljnih poslova država članica Evropske unije istočne i centralne Evrope pokušaće da premoste velike razlike u svojim politikama prema izbeglicama, najavile su diplomate. Predsednik Evropskog parlamenta Martin Šulc izjavio je da očekuje dogovor članica EU. U Pragu hitno zaseda i Višegradska četvorka.
Martin Šulc je, uoči vanrednog sastanka ministara unutrašnjih poslova i pravde zemalja članica EU u Briselu, rekao za nemački radio Dojčlandfunk da će biti diskusije, ali da će se na kraju doći do sporazuma o planu za raseljavanje izbeglica, prenosi Tanjug.
U Pragu se vanredno sastaju šefovi doplomatija Poljske, Češke, Slovačke, Mađarske i Luksemburga da usklade stav o preraspodeli izbeglica i rešavanju izbegličke krize sa kojim će višegradska četvorka izaći na samit šefova država i vlada Evropske unije u sredu.

Poljski ministar inostranih poslova Gžegož Shetina najavio je da će u Pragu ministri višegradska četvorka na sastanku sa ministrom spoljnih poslova Luksemburga Žanom Aselbornom insistirati da kvote izbeglica za pojedine zemlje ne budu automatske i obavezujuće.

“EU nije nastala zbog toga da neko nekoga nadglasa i da se nešto nametne. Želimo da zajedno rešimo taj problem ali nije moguća preraspodela izbeglica koji su već ovde zato što će odmah stići stotine hiljada sledećih”,rekao je Shetina pred sastanak u Pragu.

Šef poljske diplomatije naglasio je da nije moguće nametati članicama rešenja u tako osetljivom pitanju kao što su izbeglice i optužio zemlje koje insistiraju na obavezujućim kvotama, kao Nemačka i Francuska, da su nedovoljno solidarne, a da takvo rešenje uopšte nije u evropskom duhu.

Slovačka i Češka najavile su da bi mogle EU da tuže sudu ukoliko im većinskim glasanjem nametne kvote.

Poljska je za preraspodelu izbeglica uz isti uslov, da proceni sama koliko može da primi, postavila još dva uslova – da prima zaista samo izbeglice, a nikako ekonomske imigrante i da to proverava sama a takođe da se obezbedi spoljašnja granica EU, kako izbeglice ne bi masovno i stihijski i dalje tražile azil u Evropi.

“Poljska će primiti isključivo izbeglice, nikako ekonomske imigrante. Neće ih biti mnogo. Sigurno manje nego 1990-tih godina kada je Poljska primila 80.000 Čečena”, kazala je sinoć poljska premijerka Eva Kopač u apelu Poljacima da ne odbijaju izbeglice i da ne gledaju na njihovu veru.

Prikaži još ovjava iz Politika

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

TA „Vaskršnji susreti planinara Srbije“

Prema kalendaru akcija PS Srbije PSD „Magleš “ iz Valjeva Vas poziva na Tradicionalnu akci…