Story
Svetski reket broj jedan otkrio je da pravilan način ishrane i te kako utiče na njegove rezultate u sportu. Saznajte kako se hrani Novak Đoković

Voda ujutru

Većina nas ima svoj jutarnji ritual, a šta Novak radi kada ustane iz kreveta?

– Prva stvar koju ujutru radim je da popijem veliku čašu vode zagrejane do sobne temperature – kaže reket broj jedan.

Zbog napornih treninga je važno da unosi dovoljno vode kako bi rehidrirao telo, ali kaže da izbegava hladnu vodu.

– Kada popijete hladnu vodu, telo šalje veću količinu krvi u digestivni sistem, kako bi se zagrejala voda. Tako se sagorevaju dodatne kalorije, ali se i usporava varenje.

Druga stvar koju Novak ujutru radi će vas možda iznenaditi: jede dve kašičice meda, svakog dana.

– Trudim se da nabavim manuka med sa Novog Zelanda. To je tamni med koji proizvode pčele koje se hrane na manuka drvetu, a dokazano je da ovaj med ima bolja antibakterijska svojstva od običnog meda.

Posuda puna energije

Nakon malo jutarnjeg istezanja, sledi doručak.

– Najčešće u posudu stavim musli bez glutena ili ovsenu kašu. U to dodajem malo badema, oraha, kikirikija, seme suncokreta ili bundeve, voće jedem odvojeno ili dodam u ovaj miks, malo kokosovog ulja, bademovo mleko ili kokosovu vodu.

Ručak – ugljeni hidrati

– Moj uobičajen ručak je pasta bez glutena i povrće. Uglavnom jedem pastu od kvinoje ili heljde. Kada je reč o povrću, izbor je veliki – pečene paprike, svež paradajz, krastavac, brokoli, karfiol, boranija, šargarepa… Povrće kombinujem sa pastom, maslinovim uljem i malo soli.

Grickalice između setova

Pre meča, kada želi da se napuni energijom, jede gel sa 25 miligrama kofeina. Tokom meča, jede suvo voće, kašičicu ili dve meda.

Za večeru – meso

– Kada dođe vreme za večeru, jedem proteine – meso ili ribu. To obično znači biftek, piletinu, losos. Najviše volim pečeno ili meso spremljeno na žaru, a ribu kuvanu na pari. Uz to jedem kuvano povrće, poput šargarepe ili tikvica – kaže naš teniser.

Prikaži još ovjava iz Zabava

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

Nastavljanje uređenja Doma sporta „General Svetomir Đukić“

Ministarstvo sporta Republike Srbije sa 6,5 miliona dinara finansiraće projekat grada Valj…