Da bi građani ove zime zagrejali prosečan stan od šezdesetak kvadrata moraće da izdvoje od 27.000 do 210.000 dinara, u zavisnosti od grejnog tela koje koriste. u Valjevu se većina domaćinstava greje na čvrsto gorivo i oni koji su opredelili za drva, oni su se već osigurali. U proseku za grejnu sezonu oni potroše od 8 do 20 kubika drva u zavisnosti od kubikaže.

Većina domaćinstava koja se greju na čvrsta goriva uveliko su se snabdela ogrevom bar ona koja se greju na drva. Drva je nophodno obezbediti ranije kako zbog niže cene i vremena koje im je neophodno da se osuše tako i zbog osećaja sigurnosti kako ih zima ne bi iznenadila.
Uglavnom se svi opredeljuju za cerova, grabova i bukova drva.

Cena drva nije se menjala poslednje tri godine, tako da kubik a prole košta oko 3500 dinara sa prevzom dok je u sezoni oko 4000 dinara.

Osim loženja čvrstih goriva naj isplativije je grejanje na struju ali na grejna tela koja akumuliraju toploti kao što su TA peći koja stan od 60KWM zagreju za oko 4500 dinara mesečno što za celu sezoni izađe oko 27000 dinara. Dok je nekada najjeftinije parno grejanje sada jedno od najskupljih jer u zavisnosti od kvadrature grejne površine godišnje stanare za prosečnu kvadratutu košta oko 84000 dinara. Kada bude uvedena potrošnja po utrošku cena se može kontrolisati…

Prikaži još ovjava iz Društvo

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

TA „Vaskršnji susreti planinara Srbije“

Prema kalendaru akcija PS Srbije PSD „Magleš “ iz Valjeva Vas poziva na Tradicionalnu akci…