Gimnazija 2.jpgDruštvo za srpski jezik i književnost Srbije na januarskim danima dodelilo šest nagrada školama iz Kolubarskog okruga. Tri nagrade za Valjevsku gimnaziju.Po jedna nagrada za OŠ “”Nada Purić”” (Valjevo) , OŠ “”Braća Nedić”” (Osečina) i OŠ “”Dragoljub ilić”” (Dračić)

Na ovogodišnjem Republičkom zimskom seminaru za nastavnike i profesore srpskog jezika i književnosti dodeljene su nagrade najboljoj literarnoj, lingvističkoj sekciji i listovima i časopisima u kategoriji osnovnog i srednjeg školskog obrazovanja u školskoj 2013/14. godini. Na konkursu, koje raspisuje Društvo za srpski jezik i književnost Srbije i Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, za najuspešnije listove i časopise srednjih škola prva nagrada dodeljena je školskom listu Valjevske gimnazije – Gimnazijalcu. Literarna sekcija Valjevske gimnazije dobila je drugu nagradu na konkursu za vrednovanje rada literarnih sekcija i družina srednjih škola, a lingvistička sekcija treću nagradu za vrednovanje rada lingvističkih sekcija.
Napomenimo i da je Društvo za srpski jezik i književnost ovom prilikom nagradilo i tri osnovne škole sa teritorije Kolubarskog okruga i to: OŠ “”Nada Purić”” Valjevo (1. nagrada za rad lingvističke sekcije), OŠ “”Braća Nedić”” Osečina (2. nagrada za rad literarne sekcije) i
OŠ “”Dragoljub Ilić”” Dračić (2. nagrada za školski list).
Društvo za srpski jezik i književnost Srbije poslednjih osam godina nagrađuje srednjoškolske listove i časopise. Gimnazijalac je do sada nagrađen je četiri puta. U arhivi novinarske sekcije je jedna treća i dve druge nagrade. Među 27 srednjoškolskih listova i časopisa, Gimnazijalac se istakao kao sadržajno veoma bogat, sa različitim rubrikama, među kojima ima i onih sa ozbiljnom tematikom, ali i zabavnim sadržajima, tako da se iz objavljenih radova može osetiti kako Valjevska gimnazija živi, diše. Takvoj zaista upadljivoj odlici Gimnazijalca doprineli su učenici Valjevske gimnazije, čiji talenat i rad predstavljaju osnovu za nastanak i razvoj jednog plemenitog ogledala ove škole. Ipak, novinarska sekcija Valjevske gimnazije napreduje iz godine u godinu, kako tehnički, tako i kreativno, bogatstvom ideja, talenta učenika i profesora, pa treba istaći da su u školskoj 2013/14. godini bazu novinarske sekcije i bazu podsticanja učeničkog talenta činili profesorka Kruna Glušac, rukovodilac novinarske sekcije, i profesorka Danijela Golubović, glavni i odgovorni urednik Gimnazijalca. Tehničku pripremu lista uradila je učenica društveno-jezičkog smera Bojana Preradović, koja je i urednik Gimnazijalca, a korekturom svih tekstova bavio se učenik prirodno-matematičkog smera Luka Nikolić.
Literarna sekcija, kojom rukovodi profesorka Milena Milisavljević, pokazala je organizovanost i različite vidove saradnje u oblasti kolektivnog, grupnog i individualnog rada. Nastojala je da razvija učeničke kreativne sposobnosti u aktivnom odnosu prema knjizi i pisanoj reči. Članovi sekcije postigli su zapažene rezultate na konkursima, nagradnim tematima, smotrama samostalnog učeničkog stvaranja, na festivalima i takmičenjima, na kreativnim tribinama i projektima. Literarna sekcija Valjevske gimnazije pre ove druge nagrade osvojila je prvu nagradu 1996. godine.
Lingvistička sekcija se istakla svojim inventivnim programom rada, raznolikošću metoda i pristupa jezičkoj materiji, kao i brojem istraživačkih radova koje su obradili njeni članovi zajedno sa svojim profesorima Milenom Petrović i Milanom Popovićem. I ova sekcija je 2012. godine osvojila, takođe, treću nagradu.
Iako su sve tri sekcije i prethodnih godina osvajale nagrade, ovo je prvi put da su sve tri sekcije nagrađene u istoj školskoj godini, što nije bio slučaj ni sa jednom drugom školom u Srbiji. Nagrade je na Filološkom fakultetu u Beogradu predstavnicima sekcija uručio predsednik Društva za srpski jezik i književnost prof. dr Aleksandar Milanović. Ove nagrade su samo potvrda kvalitetnog vannastavnog rada koji se godinama neguje u Valjevskoj gimnaziji.

Prikaži još ovjava iz Društvo

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

TA „Vaskršnji susreti planinara Srbije“

Prema kalendaru akcija PS Srbije PSD „Magleš “ iz Valjeva Vas poziva na Tradicionalnu akci…