rakija.jpgDeveti sajam šljiva, koji organizuje Opština Osečina i Turistička organizacija „Podgorina” okupio je 65 izlagača, među kojima je 45 domaćina Podgorine, a 20 izlagača poljoprivredne mehanizacije i mašina za preradu voća. Opština Osečina od 2006. godine organizuje Sajam šljiva u čast „plavog zlata, kako u Podgorini zovu ovo voće.

Podgorina je rekorder po broju stabala šljiva po glavi stanovnika, sa više od 3000 hektara šljivika. U Opštini Osečina 2700 domaćinstava uzgaja svežu šljivu, a zasadi su podignuti na površini od 2350 hektara. Procenjuje se da u Osečini sada ima milion stabala „kraljice voća”. Svake godine sami, ili u saradnji sa Opštinom, domaćini zasade nove sadnice, na najmanje 100 hektara. U proseku, svaki stanovnik Osečine ima 60 stabala šljiva, i godišnje ubere čak tonu šljiva. Godišnja proizvodnja kreće se oko 20 miliona kilograma sirove šljive.
Od izvoza šljive, prema podacima PKS Srbija je prošle godine ostvarila prihod 21.041.219 dolara od svežih šljiva i 15.250.727 miliona dolara od suvih šljiva. Opština Osečina 2013. godine od izvoza suvih šljiva prihodovala je 2,6 miliona dolara, a 2012. polovinu godišnjeg srpskog izvoza činile su suve šljive iz Osečine. U Osečini ima 160 mini sušara i 27 industrijskih tunela za sušenje šljive. Suve šljive izvoze se u Rusku Federaciju, Belorusiju, Austriju, Belgiju, Nemačku i Slovačku.
Tokom Sajma šljiva u Osečini organizuju se susreti privrednika, prezentacije najnovijih dostignuća iz oblasti voćarstva, izložbe i kulturno-umetnički program. Proizvođači ovde izlažu proizvode iz svojih gazdinstava, pripremljene po tradicionalnoj recepturi. Prepoznatljivi brendovi su pekmez od šljiva, šljivin kolač i šljivovica.
Gosti sajma su brojna udruženja i privredna društva iz bivših jugoslovenskih republika, koji ovde sklapaju poslovne ugovore i prekograničnu saradnju.

Prikaži još ovjava iz Društvo

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

TA „Vaskršnji susreti planinara Srbije“

Prema kalendaru akcija PS Srbije PSD „Magleš “ iz Valjeva Vas poziva na Tradicionalnu akci…