Porez logo1.jpgPreduzetnici koji porez plaćaju paušalno dobili su nova poreska rešenja sa većim ili manjim iznosom za uplatu, jer je osnovica za oprezivanje paušalaca promenjena uredbom iz decembra 2013. To je danas objavilo Ministarstvo finansija.

Izmenama uredbe je došlo do promene osnovice za određene kategorije, pa su advokati raspoređeni u grupu sa ostalim visokoškolovanim profesijama koje se bave uslugama, a posebna grupa u kojoj su do tada bili je brisana, navodi se u objašnjenju Poreske uprave, koje je objavljeno na sajtu resornog ministarstva.

Takođe, dodaje se, za većinu zanatskih delatnosti, osnovica za oporezivanje je smanjena.

Na visinu poreza, kako je objašnjeno, uticaj imaju ostvarena prosečna zarada u Srbiji, odnosno u opštini, ali i poslovna reputacija, tržišni uslovi.

Ako je kod pojedinih preduzetnika došlo do povećanja iznosa paušalnog poreza, iznad nivoa koji uredba predviđa, i ako preduzetnici smatraju da postoji osnov za preispitivanje navedenog iznosa, mogu tim povodom da se obrate nadležnoj filijali Poreske uprave, kako bi se proverili razlozi povećanja u konkretnom slučaju, navedeno je na sajtu ministarstva.

Povodom spekulacija o utvrđivanju visine osnovice za paušalno oporezivanje, Poreska uprava obaveštava o detaljima koji se tiču obveznika poreza na prihode od samostalne delatnosti.

Uslovi, kriterijumi i elementi za paušalno oporezivanje definisani su Uredbom o bližim uslovima, kriterijumima i elementima za paušalno oporezivanje obveznika poreza na prihode od samostalne delatnosti (“Sl. glasnik RS”, broj 65/01… 119/13 – u daljem tekstu: Uredba) a u skladu sa članom 41. Zakona o porezu na dohodak građana (“Sl. glasnik RS”, broj 24/01…108/13-u daljem tekstu: Zakon).
Izmenama Uredbe u decembru 2013. godine došlo je do promene visine osnovice za određene kategorije obveznika, pa su advokati raspoređeni u grupu sa ostalim visokoškolovanim pružaocima usluga, dok je posebna grupa u kojoj su do tada bili brisana. Takođe, tom prilikom je za veliku većinu zanatskih delatnosti polazna osnovica korigovana naniže.

Pored razvrstavanja po grupama delatnosti koje imaju jedinstvenu polaznu osnovicu za utvrđivanje paušalnog poreza, na visinu poreza uticaj imaju ostvarena prosečna zarada u Republici, odnosno opštini, kao i primena dodatnih korektivnih kriterijuma (poslovna reputacija, tržišni uslovi…).

Izmenama Uredbe, iznos obračunatog paušalnog poreza za određene kategorije je očekivano porastao dok je nekima smanjen. Kod pojedinih obveznika došlo je do većeg rasta obaveze nego što je očekivani rezultat izmena same Uredbe, što je posledica primenjenih korektivnih kriterijuma koji su kod nekih obveznika, umesto prošlogodišnjeg umanjenja, imali za rezultat uvećanje obaveze.

U skladu sa navedenim, obveznici kod kojih je došlo do povećanja iznosa paušalnog poreza većeg od predviđenog izmenama Uredbe, a koji smatraju da postoji osnov za preispitivanje konkretnih korektivnih faktora, mogu se obratiti nadležnoj organizacionoj jedinici Poreske uprave kako bi se proverili razlozi povećanja i razmotrila njihova rešenja.

Moguće je proveriti iznos paušalnog poreza

Beta pre 51 minut
BEOGRAD, 11. juna 2014. (Beta) – Poreska uprava Srbije pozvala je u sredu obveznike samostalnih delatnosti kojima je povećan iznos paušalnog poreza, a koji smatraju da postoji osnov za njegovo preispitivanje, da se jave Poreskoj upravi kako bi se proverili razlozi povećanja i razmotrila njihova rešenja.

Iz Poreske uprave podsećaju da su uslovi, kriterijumi i elementi za paušalno oporezivanje obveznika poreza na prihode od samostalne delatnosti definisani uredbom koja je u decembru 2013. godine izmenjena i kada je došlo do promene visine osnovice za odredjene kategorije obveznika.

Advokati su tom izmenom rasporedjeni u grupu sa ostalim visokoškolovanim pružaocima usluga, dok je posebna grupa u kojoj su do tada bili brisana.

Takodje, za veliku većinu zanatskih delatnosti polazna osnovica za utvrdjivanje poreza je smanjena.

Iz Poreske uprave ističu da pored razvrstavanja po grupama delatnosti koje imaju jedinstvenu polaznu osnovicu za utvrdjivanje paušalnog poreza, na visinu poreza utiču ostvarena prosečna zarada u Republici, odnosno opštini, kao i primena dodatnih korektivnih kriterijuma (poslovna reputacija, tržišni uslovi…).

Izmenama Uredbe, kako je navedeno, iznos obračunatog paušalnog poreza za odredjene kategorije je očekivano porastao dok je nekima smanjen.

Prikaži još ovjava iz Društvo

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

TA „Vaskršnji susreti planinara Srbije“

Prema kalendaru akcija PS Srbije PSD „Magleš “ iz Valjeva Vas poziva na Tradicionalnu akci…