obdaniste.jpgZZJZ Valjevo je 31.marta proglasio epidemiju salmoneloze u PU Milica Nožica. epidemiološkim istraživanjem, došao do sledećih zaključaka: U periodu od 19.marta do 17.aprila identifikovano je 125 osoba sa stomačnim tegobama među decom i zaposlenima u Predškolskoj ustanovi Milica Nožica, kao i jedno školsko dete iz celodnevnog boravka.
Svi oni su konzmirali hranu spremljenu u centralnoj kuhinji PU Milica Nožica Valjevo. Tačan izvor zaražavanja nije mogao biti utvrđen. A ZZJZ Valjevo je predložio protivepidemijske mere Predškolskoj ustanovi Milica Nožica.

Laboratorijski je potvrđena infekcija sallmonelom iz stolice 58 lica i to: kod 54 dece iz PU Milica Nožica Valjevo, 1 deteta iz celodnevnog boravka Prve osnovne škole Valjevo i kod 3 zaposlena u PU Milica Nožica Valjevo.

Kod dece je dominirala blaga klnička slika, pa je kod velikog broja dece dijagnoza kasno uspostavljena, hospitalizovano je 9 dece u Opštoj bolnici Valjevo, a većina je lečena ambulantno i u kućnim uslovima.
Epidemiološki parametari – vremenska i prostorna distribucija obolelih ukazuju na alimentarni put prenosa zato što :
– su obolela deca iz svih 9 objekata PU Milica Nožica Valjevo,
– grupisanje obolelih u vremenu trajanja inkubacije za ovu bolest sa dva pika 20. i 23. mart
Do izlaganja kontaminiranoj hrani došlo je najverovatnije u dva navrata 19.03. i 21.03.2014.

Hrana konzumirana u pretpostavljeno vreme inkubacije nije mogla biti analizirana jer se kontrolni uzorci čuvaju 24 sata.
U toku pooštrenog nadzora u četiri navrata uzeti uzorci hrane su odgovarali pravilniku.
Vetarinarska inspekcija je dostavila izveštaj u kome isključuje namirnice animalnog porekla kao mogući izvor, uz podatak da uzorkovanje namirnica nije ni vršila.
Prema tome, tačan izvor zaražavanja nije mogao biti utvrđen, jer :
1. Sirove namirnice animalnog porekla od dobavljača koji snabdevaju PU Milica Nožica, a koji su iz literature poznate kao najčešći izvor zaražavanja salmonelom (jaja, meso) nisu ni uzorkovane od strane vetarinske inspekcije u nadzoru, a došlo se do podataka da je npr. u pripremi obroka u ta dva dana potencijalne ekspozicije za doručak upotrebljena jedna količina jaja iz iste nabavke.
2. Nedostajali su precizni podaci o konzumiranoj hrani, odn.ekspoziciji (do ovih podataka se dolazi anamnestički, što u ovom slučaju nije bilo moguće, jer se radi o dečjoj populaciji, a i proteklom vremenu).
3. Kontaminiran je verovatno deo služenih obroka, inače bi broj obolelih bio i veći, a i teža klinička slika.
4. Zaposleni koji rukuju hranom u vreme istraživanja nisu dali podatak o eventualnom propustu u pripremi, distribuciji i služenju hrane u danima potencijalne ekspozicije, niti simptomima bolesti, a pozivali su se na dokumentaciju koju vode. Ali, bez obzira na implementaciju HACCP sistema, u nadzorima je evidentna slabost u sprovođenju propisanih procedura, kao i manjak edukacije zaposlenih u vezi bezbednog postupka sa hranom.
ZZJZ Valjevo je predložio protivepidemijske mere Predškolskoj ustanovi Milica Nožica.

Prikaži još ovjava iz Društvo

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

TA „Vaskršnji susreti planinara Srbije“

Prema kalendaru akcija PS Srbije PSD „Magleš “ iz Valjeva Vas poziva na Tradicionalnu akci…