komoralogo.jpgInstitut za održivi razvoj Poslovnog fakulteta Valjevo univerziteta “Singidunum”, 6. juna u Sali Fakulteta na I spratu, sa početkom u 12,00 sati organizuje Tribinu na temu “Voda – zemlja” na kojoj će o aktuelnim pitanjima upravljanja vodom i zemljištem kao i uticajem na ukupan ekološki sistem govoriti predstavnici struke i nauke za ove oblasti, ugledni privrednici i inovatori. Cilj tribine biće da se dođe do odgovora kako je došlo do najnovijih poplava, koji su uzroci, kakve su dalje perspektive, rešenja.
Tribinu će pratiti izložba fotografija i slajdova događanja u poplavama od 14. maja pa nadalje, a takođe i prezentacije inovativnih rešenja, patenata u ovim oblastima.
Tribina koju prati izložba biće održana 6. Juna, 2014.g. u Sali na I spratu i holu isperd Sale Instituta Poslovnog fakulteta Valjevo, Univerziteta „Singidunum”, Valjevo, Ul. Železnička, 5, sa početkom u 12:00 sati.
Uvodna izlaganja:
1. Dr Dragan Povrenović, profesor Tehnološko-metalurškog fakulteta Beograd i direktor Projekta „Takmičenje za najbolju tehnološku inovaciju u Srbiji”
2. Dobrica Damjanović, Geološki zavod Beograd
3. Dr Marko Todorović, Srpska akademija inovacionih nauka
4. Timovi studentskog preduzetništva
Nakon aktuelnih poplava i odrona žemlje sa kližištima na području Zapadne Srbije, posebno područja Kolubarskog i Mačvanskog okruga opravdano se postavlja pitanje koliko znamo i koliko brinemo o dva ključna elementa opstanka života koja su osnov održivog razvoja, a to su: VODA I ZEMLJIŠTE !
Da li smo znali da u našem regionu postoji trend bujičnih poplava zbog specifične mreže reka i kanala? S druge strane, da li smo bili u potpunosti svesni da sečom šuma, kopanjem i eksploatacijom kamena, ruda i minerala narušavamo stabilnost tla i da se javlja erozija zemljišta i klizišta?
Koliko ovakva kretanja utiču na celokupan ekološki sistem i opstanak ljudi, njihovo zdravlje? Kako prirodne katastrofe utiču i kakve posledice ostavljaju u privrednim delatnostima, daljem privrednoim razvoju ?
Da li smo imali rešenja u inovativnim projektima, proizvodima, programima ….?
Kakve su posledice neznanja, nesnalaženja, neaktivnosti….?
Ovo su samo neka od pitanja na koja ćemo tražiti odgovore.
Pokazaćemo: izložbom fotografija koje svedoče o najaktelnijim poplavama i klizištima , publikacijama, inovativnim proizvodima i rešenjima.

Prikaži još ovjava iz Privreda

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

Za opremanje igrališta u valjevskim obdaništima 11 miliona dinara

Grad Valjevo će dobiti 11 miliona dinara za opremanje igrališta u dvorištima valjevskih ob…