jna.jpgU okviru nastavka programa Inicijative za formiranje Doma umetnosti, neformalna grupa valjevskih umetnika i poštovalaca umetnosti se ponovo okupila I poziva vas ovog vikenda (od 4. do 6. oktobra) da im se pridružite na ulicama našeg grada. Tema oktobarske akcije pod nazivom “Valjevo naopacke” je pokretna Camera Obscura, a autor ovog projekta je Bojana Andric.

Camera Obscura je najstarija opticka naprava a prvi su njeno postojanje pomenuli Aristotel i Mo Cu oko III veka PNE. Zbog preciznosti perspektive, vrlo brzo je postala pomagalo slikara i preteca je svakog fotoaparata i kamere. Sistem funkcionisanja naprave je veoma prost: zraci svetlosti koji produ kroz rupu na njenom zidu ukrštaju se i unutar kamere stvaraju obrnutu sliku onoga u šta je kamera uperena.

Tranzitna Camera Obscura nastala je kao autorski rad Bojane Andric u okviru projekta Kustosiranje na ovogodišnjem Mikser festivalu. Posetioci mogu uci unutar kamere i posmatrati ukadrirani valjevski svet naopacke, njegovu titrajucu projekciju.

Od petka do nedelje (4-6 oktobra), Camera Obscura ce obici više lokacija (Mapu I program cete dobiti u utorak, 1.oktobra), ukadriravajuci drugi prizor. Svakog dana u 18:00h prikazace se kratka retrospektiva tog dana, propracena performansima razlicitih valjevskih umetnika. U nedelju, 6.oktobra, bice izložen kompletan rad sa svim fotografijama Valjeva uslikanim u trodnevnoj akciji kroz Camera Obscura-u. Na radu su saradivale i kustoskinja Kristina Grebenar i saradnica kustosa Andjela Milinkovic.

Prikaži još ovjava iz Društvo

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

TA „Vaskršnji susreti planinara Srbije“

Prema kalendaru akcija PS Srbije PSD „Magleš “ iz Valjeva Vas poziva na Tradicionalnu akci…