ikona.jpgTribina Vidovdan – Veliki Petak srpskog naroda koji traje održana je sinoc u svecanoj sali Valjevske gimnazije i bila je posvecena velikom hrišcanskom i srpskom nacionalnom prazniku Vidovdanu. Ovaj dan se vekovima u nazad obeležava kao simbol hrišcanskog stradanja i stradanja srpskog naroda za one uzvišenije ideale i vrednosti ljudskog života.

Srpski narod koji je 1389. na Kosovu podneo veliku žrtvu kao i car Lazar i njegova vojska opstao je ipak zahvaljujuci veri u Hrista. Ipak, šest vekova kasnije, umesto pravog kosovskog zaveta, pricalo se o osvajanju, o srpskim zemljama, blagostanju, o onome o cemu Knez Lazar nikada ne bi pricao. Pricalo se samo o ovozemaljskom svetu i došli smo tu gde jesmo.

Gost na tribini bio je i Dušan Ðakovic profesor Bogoslovije “Sv. Kirila i Metodija” u Prizrenu, inace valjevac.

U programu su ucestvovali deciji hor “Hadži Ruvim”, pesme o Vidovdanu citala je Dajana Petrovic, pesnik i veroucitelj, a gost veceri bio je Asim Sarvan, muzicar, nekada clan grupe S vremena na vreme.

Tribinu “Veliki petak srpskog naroda koji traje” organizovala je Svetosavska omladinska zajednica u ciklusu tribina “Pravoslavlje i mladi”, a sa blagoslovom Njegovog Preosveštenstva Episkopa valjevskog G. Milutina Svetosavska omladinska zajednica Eparhije valjevske

Prikaži još ovjava iz Društvo

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

TA „Vaskršnji susreti planinara Srbije“

Prema kalendaru akcija PS Srbije PSD „Magleš “ iz Valjeva Vas poziva na Tradicionalnu akci…