_Krusik Valjevo_bombardovanje.jpgMinistar rada, zapošljavanja i socijalne politike Jovan Krkobabić izjavio je danas u Prokuplju Tanjugu da će se presuda Međunarodnog suda pravde koja se odnosi na isplate dnevnica ratnim veteranima najverovatnije realizovati i dodao da će ta odluka biti razmotrena na Ustavnom sudu.

Da podsetimo, Evropski sud za ljudska prava u Strazburu doneo je odluku u korist vojnih veterana i naložio Vladi Srbije da u roku od šest meseci od pravosnažnosti presude uredi način isplate dnevnica. Sud je zaključio da su vojni veterani diskriminisani, jer je Vlada Srbije početkom 2008. godine donela odluku kojom je rezervistima iz sedam opština na jugu Srbije isplaćena ratna dnevnica koju je Vlada nazvala socijalnom pomoći. Ipak, sud u Strazburu isplatu rezervistima iz sedam opština na jugu Srbije 2008. godine ocenio je kao ratnu dnevnicu, a ne kao socijalnu pomoć. Na osnovu toga sud u Strazburu zaključio je i da su rezervisti iz drugih opština diskriminisani.

Pravo na ratne dnevnice na osnovu presude Suda u Strazburu imaće i oni ratni rezervisti koji nisu bili stranke u postupku pred sudom u Strazburu, na osnovu principa proširene pravosnažnostii.

Premo podacima Udruženja boraca ratova od 1990. sa područja Valjeva, oko 2500 rezervista podnelo je tužbe sudu u Strazburu. Kolika će suma inače biti isplaćena borcima za sada se još ne zna

Prikaži još ovjava iz Društvo

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

TA „Vaskršnji susreti planinara Srbije“

Prema kalendaru akcija PS Srbije PSD „Magleš “ iz Valjeva Vas poziva na Tradicionalnu akci…