komoralogo.jpgSrbija je zvanično dobila status kandidata za članstvo u EU. Time se korišćenje Instrumenata za pretpristupnu pomoć “IPA” proširuje i na svoju V komponentu – IPARD. IPARD se odnosi na ruralni razvoj, odnosno na pripremu zemlje kandidata za implementaciju i upravljanje Zajedničkom poljoprivrednom politikom EU. Na seminaru koji je danas organizovala RPK Valjevo govorilo se o problematici korišćenja ovog programa potencijalnim korisnicima. Tim konsultanata iz Republike Hrvatske, koji su za vreme trajanja IPARD programa u Hrvatskoj stekli dragoceno iskustvo iskorišćen je za pripremu potencijalnih korisnika i zainteresovanih institucija.

Cilj seminara je bio da se pruže informacije o principima i opštim pravilima, sa posebnim osvrtom na pripreme za prihvatljive projekte, o pripremi, sprovođenju i praćenju projekta za vreme nadležnosti IPARD kontrole sa akcentom na greške koje se javljaju u realizaciji.

Kreditna sredststva se odobravaju u visini od 50 odsto vrednosti investicije. Na današnjem seminaru učestvovali su i predstavnici Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS koje je zaduženo sa sprovođenje IPARD programa u Srbiji.

Na seminaru su pružene informacije i institucijama koje učestvuju u pregovorima sa EU kako bi se postigla što kvalitetnija pravila za sprovođenje IPARD programa u Srbiji i potencijalnim investitorima i kako bi postigli prihvatljiv status kandidata za projekte.

Prikaži još ovjava iz Društvo

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

TA „Vaskršnji susreti planinara Srbije“

Prema kalendaru akcija PS Srbije PSD „Magleš “ iz Valjeva Vas poziva na Tradicionalnu akci…