biblioteka-deca.jpgŠirom Evrope, pa i u Srbiji, danas je obeležen Evropski dan jezika, koji za cilj ima podizanje svesti o značaju učenja stranih jezika, kao i promociju jezičke raznovrsnosti i međukulturnog dijaloga. Ove godine Evropski dan jezika želi da istakne da jezici mogu da otvore i nove kulturne i profesionalne horizonte, osim što su instrument koji olakšava izlazak na tržiste rada ili promociju na profesionalnom planu.

U svetu postoji ideja o ugroženosti “malih” jezika i jezika nacionalnih manjina, ali i pored te činjenice, lingvisti ne veruju da će engleski postati apsolutnu univerazalno sredstvo komunikacije.

U svetu ima oko 12 miliona ljudi koji govore srpski, uključujući naravno i Srbiju, naš jezik je standardizovan, sa gramatikom, rečnicima, institucionalnom podrškom, a drugo je pitanje da li se dovoljno vodi briga o jezičkoj kulturi onih koji govore srpski jezik.

U Evropi postoji više od 220 autohtonih jezika, što čini oko tri odsto od ukupnog broja jezika na svetu. U svetu se govori 6.000 do 7.000 jezika, dok se, na primer, na teritoriji Rusije, gde živi 148 miliona stanovnika, govori daleko najveći broj jezika – od 130 do 200, u zavisnosti od kriterijuma.

Evropski dan jezika ustanovljen je 2001. godine odlukom Saveta Evrope i uz pokroviteljstvo Evropske unije u uverenju da je višejezičnost na starom kontinentu dragocena realnost koju treba sačuvati, vrednovati i braniti u budućnosti.

Prikaži još ovjava iz Društvo

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

TA „Vaskršnji susreti planinara Srbije“

Prema kalendaru akcija PS Srbije PSD „Magleš “ iz Valjeva Vas poziva na Tradicionalnu akci…