ISPETNICA.jpg1. Letnji seminar istorije
Letnji seminar istorije pod nazivom Povratak nauci na programu je od 22. do 30. septembra. U radu seminara učestvuje 20 sednjoškolaca.
Seminar je u celosti posvećen istoriji kao nauci. Program se izvodi putem predavanja, razgovora s polaznicima i kroz samostalni rad polaznika. Planirane su i dve tematske ekskurzije – poseta Muzeju i Istorijskom arhivu u Valjevu.
Predavanja su organizovana u dve celine:
1) Prvi segment obuhvata teme o naučnoj istorijografiji, njenoj metodologiji, istoriji istoriografije, pseudoistoriji i odnosu istorije i politike.
2) ” drugom će se govoriti o pojedinim specifičnim pravcima naučnog izučavanja prošlosti, kao što su savremeni pristupi izučavanju vojne istorije, intelektualne istorije ili kulture sećanja.
Cilj letnjeg kampa je da se polaznici upoznaju sa istorijom kao naukom, ali i da razumeju logiku seminara istorije i pripreme se za izazove koji ih očekuju u daljem radu.
Predavači dolaze iz sledećih naučnih ustanova: Filozofskog fakulteta, Fakulteta političkih nauka, Instituta za savremenu istoriju, Istorijskog instituta, Instituta za noviju istoriju Srbije i Arhiva Jugoslavije, svi iz Beograda i Filozofskog fakulteta iz Novog Sada.

2. Letnja škola arhitekture
Od 23. do 30. septembra, u Istraživačkoj stanici Petnica, posle trinaest godina, ponovo se održava Letnja škola arhitekture.
Školu pohađa 30 studenata Arhitektonskog fakulteta iz Beograda. Rad se odvija u pet radionica pod vođstvom jedanaest mentora. Tema škole je Promena uslova i ove godine se održava u čast i sećanje na profesora Vladimira Ilića, kao jednog od stalnih učesnika svih prethodnih letnjih škola.
Program Letnje škole arhitekture realizuje se u tri osnovne celine: radionice, tematska predavanja i interaktivne večernje sesije čija je struktura i način odvijanja prepuštena ideji i kreativnosti moderatora.
U toku Letnje škole arhitekture organizovaće se i razgovori sa arhitektama i nearhitektama

3. Studenti Univerziteta Paris Descartes u I— Petnica
U periodu od 23. septembra do 7. oktobra u Petnici boravi grupa od 18 studenata druge godine Dekart Univerziteta iz Pariza. Oni su studenti na programu “Fronti_®res du Vivant” koji se odvija u Centru za istraživanje i interdisciplinarnost u Parizu (više podataka na http://www.cri-paris.org).
Ovo je prva generacija studenata koja će završiti studije na ovom, za Francusku, jedinstvenom programu prirodnih nauka, zasnovanom na interdisciplinarnosti, učenju kroz eksperimente i timskom radu.
Zajedno sa studentima doputovala je i internacionalna nastavnička ekipa koja će sa studentima raditi na projektima iz biologije, hemije, fizike, elektronike i matematike.
Osim predviđenih eksperimenata izolacije/karakterizacije mikroorganizama i upoznavanja sa standardnim tehnikama molekularne biologije, studenti će takođe raditi na individualnim mini-projektima, koje će sami koncipirati.
Na izletu na reci Gradac u okolini Valjeva, studenti će imati priliku da se upoznaju sa lokalnim ekosistemima.
U okviru posete Beogradu, obići će Muzeju Nikole Tesle.
Planirano je i da se održe i predavanja iz arheologije i astronomije, a realizovaće ih stalni saradnici IS Petnica.

Prikaži još ovjava iz Društvo

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

TA „Vaskršnji susreti planinara Srbije“

Prema kalendaru akcija PS Srbije PSD „Magleš “ iz Valjeva Vas poziva na Tradicionalnu akci…