velibor ilic, minist. za kapitalne investicije.jpgNovi zakon o planiranju i izgradnji koji bi za dvadesetak dana trebalo da se nađe među ostalim aktima spremnim za usvajanje u Skupštini Srbije, između ostalog bi trebalo da popravi ambijent za potencijalne investitore, olakša dobijanje dozvole svima onima koji žele da grade, ali i da reši pitanje bespravne gradnje, odnosno legalizacije tih objekata. Srbiji je ustvari potreban zakon koji će je sa neslavnog 175. mesta po efikasnosti izdavanja građevinskih dozvola od ukupno 183. zemlje obuhvaćene istraživanjem Svetske banke, pomeriti koji stepenik više.

Loš rejting na svetskim listama posledica je toga što proces dobijanja građevinskih dozvola kod nas traje 279 dana, podrazumeva 19 različitih procedura i košta neverovatnih 1.604 odsto ličnog dohotka, prevedeno – 16 prosečnih plata.

– Imali smo puno problema ranije. Prethodne vlade nisu uspele ovo da reše i mi više ne smemo dozvoliti da izdavanje građevinskih dozvola podstiče korupciju, kao i da pravi investitori zbog procedura ne mogu da dobiju posao – rekao je ministar građevinarstva Velimir Ilić na jučerašnjoj konferenciji u hotelu Metropol, na kojoj je USAID ukazao na ključne probleme sa kojima se investitori suočavaju u Srbiji, ali pripremio i neke predloge u svojoj konciznoj studiji.

Ministar građevinarstva je najavio usvajanje novog zakona i rekao da bi skraćenjem procedura za 100 dana država uštedela puno, što direktno što indirektno kroz zapošljavanje. Ilić je, kako je rekao, odlučan da „uvede Srbiju u red zemalja u kojima neće biti problem da građani uknjiže svoje objekte”, kao i da ispuni cilj koji je USAID ocenio kao realan – 109. mesto na nekoj od sledećih rang-lista Svetske banke.

– Trenutno ima 1,3 miliona neuknjiženih objekata, to mora da se reši. Želimo i da se građevinske dozvole dobijaju na jednom mestu, da oni koji grade ne moraju da ispune sve obaveze i plate sve takse pre nego što dobiju građevinsku dozvolu, već da je dobiju odmah, a da plaćanje svih obaveza bude uslov za dobijanje upotrebne dozvole – naglasio je Ilić. Gradnja ne sme, smatra on, biti privilegija bogatih kao što je to trenutno u Srbiji jer „jedino tajkuni imaju da daju novac unapred”.

USAID je u svojoj studiji kroz primere predstavio sve nedostatke trenutno važećeg sistema izdavanja dozvola za gradnju. Ključnih problema ima mnogo, rekao je Đorđe Mančić iz konsultantske kuće MS end asošijetes. Prilikom kupovine zemljišta to je nekonzistentna nekoordinisana politika, ali i tranzicija prava na zemljište.

– Osim toga, postoji najmanje 20 različitih „građevinskih dozvola”, institucije svoj posao rade neodgovorno, ne postoji koordinacija među institucijama, kao ni kontrola, odgovornost, sankcije – nabraja Mančić probleme u vezi sa dobijanjem građevinskih i lokacijskih dozvola.

Direktorka misije USAID u Srbiji Suzan Fric rekla je da „nikada nećemo moći da saznamo koliko je investitora odustalo od gradnje u Srbiji zbog komplikovanih procedura”. „To utiče na privredni rast, na otvaranje novih radnih mesta, 173. mesto je razlog za zabrinutost i investitora i svih nas koji smo zainteresovani za gradnju u Srbiji”, rekla je Fric.

Pitanje zamršenih procedura za dobijanje dozvola je jedno, legalizacija bespravnih objekata drugo. Još ranija najava ministra Ilića da će ona za sve građane biti besplatna, izazvala je buru oduševljenja kod nekih, druge je, pak, zabrinula. Stalna konferencija gradova i opština juče je ukazala da postoje brojne nejasnoće u najavljenoj legalizaciji bespravno izgrađenih objekata u Srbiji, kao i da bi trebalo da naknade za taj postupak plaćaju oni koji su objekte gradili da bi od njih imali ekonomsku korist. „SKGO se zalaže da se pojednostavi proces legalizacije i da se građani, posebno oni koji su sagradili nelegalne objekte da bi rešili svoje stambeno pitanje, maksimalno oslobode svih mogućih finansijskih troškova i procedura”, navodi se u saopštenju te organizacije.

U SKGO se plaše da bi ceo taj proces mogao da bude brzo gotov jer praksa govori da Katastar nepokretnosti nije spreman da taj posao obavi za kratko vreme, s obzirom na to da trenutno u velikim gradovima i uknjižba stana traje više od šest meseci. „Samo prebacivanje predmeta iz građevinskih odeljenja u Katastar bi trajalo i do godinu dana”, smatraju u SKGO i zahtevaju od Ministarstva građevinarstva i urbanizma da preispita svoj plan da se u procesu legalizacije ukine plaćanje naknade za uređenje građevinskog zemljišta za sve objekte.
Izvor:Danas

Prikaži još ovjava iz Društvo

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

TA „Vaskršnji susreti planinara Srbije“

Prema kalendaru akcija PS Srbije PSD „Magleš “ iz Valjeva Vas poziva na Tradicionalnu akci…